De Oosterpoort Groningen

“Het belangrijkste muziekgebouw van Groningen en omstreken”

Lees verder

“Wij zijn er voor iedereen die van podiumkunsten houdt. Van toneel, cabaret en dans tot muziek.”
De Oosterpoort Groningen 

Sinds 1973 is De Oosterpoort het belangrijkste muziekgebouw van Groningen en omstreken. Het is het huis van het Noord Nederlands orkest, van Eurosonic Noorderslag en vele andere concerten, voorstellingen, festivals en zakelijke evenementen. Het gebouw staat direct ten zuidoosten van de binnenstad en aan de noordrand van de Oosterparkwijk. Oorspronkelijk was de Oosterpoort een van de stadspoorten van Groningen.

SPOT Groningen is de organisatie achter De Oosterpoort en is onderdeel van de Gemeente Groningen. SPOT programmeert en presenteert jaarlijks ruim 600 voorstellingen, concerten en andere evenementen. De focus ligt daarbij op top ofwel (inter-)nationale topprogrammering en lab (laboratoriumfunctie voor jong talent naast experimenteel aanbod).

Verder stelt SPOT zich ten doel de belangrijkste theater- en concertorganisatie buiten de Randstad te zijn, en tot de top vijf podia van Nederland te horen.
De missie van SPOT luidt vrij vertaald: “Wij zijn er voor iedereen die van podiumkunsten houdt. Van toneel, cabaret en dans tot muziek.”

Daarnaast programmeert SPOT gerenommeerde en gevestigde namen, aanstormende talenten en nieuwe ontdekkingen in alle genres. Ze stellen met zorg een gevarieerd programma samen. Soms uitdagend en verassend maar altijd op basis van kwaliteit. SPOT creëert een sfeer waarbij artiesten en bezoekers zich thuis voelen en zorgen voor ontmoetingen, in de hoop op een onvergetelijke beleving. Dat doen ze vooral in de Stadsschouwburg en in De Oosterpoort, maar ook op andere plekken in Groningen, zoals de Lutherse Kerk, USVA of Martinikerk. Afhankelijk van de artiest en het publiek bepalen ze de plek die het beste past. Zo ontstaan er plekken van ontmoeting en betekenis.

Volgens SPOT zijn ambitie en missie leidend bij het maken van keuzes in de programmering en de bedrijfsvoering. Ze zoeken verbinding met de omgeving door ook buiten de muren van de gebouwen voorstellingen en concerten te presenteren en door zoveel mogelijk samen te werken met andere organisaties.

Tot slot zijn  in 2018 522 culturele programma’s gepresenteerd voor zo’n 294.144 bezoekers (inclusief het Noord Nederlands Orkest, de Groningsche Muziekvereeniging en amateurgezelschappen en -koren). Van deze evenementen was ruim 10% volledig uitverkocht. Daarnaast waren er 120 zakelijke evenementen met 35.627 bezoekers.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan