Geachte deelnemer

 

Welkom bij het Groninger Juristen Congres 2020

 

Lees verder

We leven op dit moment in één van de grootste crisissen die ons land ooit heeft meegemaakt. De huidige crisis in Nederland is onderdeel van de wereldwijde coronacrisis. Deze crisis, maar ook andere crisissen vergen optreden van de overheid. Onze overheid ontvangt zowel lof als kritiek voor de wijze waarop zij een crisis probeert te managen, beheersen en framen. Volgens hoogleraar Recht & Samenleving Jan Brouwer druisen sommige maatregelen in tegen de Grondwet. Hoe ver mogen bestuurders gaan? Sinds het uitbreken van de coronacrisis wordt noodrechtspecialist Adriaan Wierenga bestookt met vragen van bestuurders uit het hele land. Ministers en burgemeesters willen van hem weten hoe ver ze de grenzen van de wet mogen oprekken. Mag de overheid deze maatregelen zo maar nemen? Zijn deze maatregelen niet in strijd met onze grondrechten? En mag er een boete aan ons worden opgelegd als wij deze maatregelen niet naleven?

Tijdens het 31e Groninger Juristen Congres zullen wij opzoek gaan naar antwoorden op deze vragen. Het thema luidt: ‘Breekt nood wet?: Overheidsingrijpen in crisistijd’. Tijdens het plenair gedeelte leggen wij deze vragen voor aan vier deskundigen die allemaal vanuit een andere deskundigheid naar deze stellingen kijken.

De dagvoorzitter die het plenair gedeelte tijdens het congres zal leiden is niemand minder dan Leonie van der Grinten, beter bekend als Meester Leonie. 

Na afloop van het plenair gedeelte zullen er drie workshoprondes plaatsvinden. Ten slotte vinden de individuele gesprekken met de kantoren plaats.

Dit jaar zal het congres wegens de huidige omstandigheden digitaal plaatsvinden. De sprekers zullen tijdens het plenair gedeelte de stellingen behandelen in een interactieve digitale omgeving. De workshoprondes zullen plaatvinden via een zoomverbinding. Via deze weg hopen wij in deze tijd toch een leerzaam en geslaagd congres voor jullie neer te kunnen zetten.

”Breekt nood wet?”

Een vraag die ontzettend veel kanttekeningen en discussie met zich meebrengt.

Namens de Congrescommissie 2020-2021 wens ik jullie een interessante en leerzame dag toe!

Kim ten Hoorn Boer
Voorzitter Congrescommissie

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan