Studenten worden bestempeld als over het algemeen een intelligente groep binnen onze populatie, maar hoeveel van ons houden zich daadwerkelijk bezig met grote maatschappelijke problemen als dat over vluchtelingen? En in hoeverre worden we als rechtenstudenten tijdens onze studie getriggerd om met zo’n actuele zaak bezig te zijn, die ook juridisch gezien aardig complex in elkaar zit? Weinig, naar mijn idee. Misschien wel te weinig. Het is moeilijk om in de constante stroom aan informatie van media overeind, laat staan kritisch, te blijven. Echt genuanceerde stukken vind je weinig en media kopiëren elkaar voortdurend.
Mijn blik glijdt langs een onder gesneeuwd stuk op de site van de NRC over het recht op rechtsbijstand.² Bezuinigingen kunnen de komende jaren leiden tot een verminderde toegang tot de rechter. Een onderwerp waar ik de laatste tijd niets over heb gehoord. Wel degelijk van groot belang voor onze maatschappij en helemaal relevant indien je rechten studeert. Geen nieuws waar de gemiddelde Nederlander blijkbaar op zit te wachten.
Niet veel later kom ik cijfers van het CBS tegen over de Nederlander en zijn vakanties. Ondanks de crisissituaties waarvan iedereen gehoord heeft, die na de zomermaanden helemaal uit de hand lijken te lopen gaan we op vakantie naar Griekenland. We reizen zelfs steeds vaker naar de mediterrane landen blijkt uit de cijfers van het CBS.³
Een last minute naar Kreta, twee weken aan de Italiaanse of Spaanse stranden liggen en genieten van heerlijk eten. Tegenstrijdig? We ontvluchten Nederland, waar iedere vluchteling, helemaal als student, maar wat graag zou willen zijn. We ontvluchten de (werk)drukte door naar landen te gaan die in vakantiegidsen en op sites van vakantieaanbieders nog steeds idylisch afgeschilderd worden. Onlangs hoorde ik van vrienden die zelf naar Kos waren geweest dat de vluchtelingen zich overal bevinden. ’s Nachts slapend op straat, tegenwoordig zelfs op de toeristische plekken van het eiland. Ik lees zelf het nieuws over de vluchtelingenproblematiek nog maar half, ik word moe van de hoeveelheid nieuws omtrent het onderwerp.
Dan komt een Italiaanse zaak over mensenhandel voorbij. Zesenzestig Nigeriaanse vrouwen bereikten, na eindelijk ontsnapt te zijn aan het geweld van Boko Haram, Italië. Eenmaal hier aangekomen werden ze echter niet opgevangen, maar in een cel gestopt.
Het Ponte Galeria CIE is een detentiecentrum van waaruit gedetineerden veelal worden uitgezet.⁴ Eerlijk? Oneerlijk? Ik weet het niet, ik vind weinig verdere informatie over de zaak. Niet gehyped, niet belangrijk genoeg, de zaak verdwijnt naar de achtergrond hoe schrijnend hij ook is.
Dit alles is een kleine greep uit de grote hoeveelheid informatie die iedere dag opnieuw wordt verspreid. Hier leef ik met ongelofelijk veel andere studenten in de prachtige, meestal gelukkige bel die Groningen heet. Een plek waar alles kan en kansen voor het grijpen liggen. Een plek waar mensen plezier hebben en zichzelf ontwikkelen. Ook een plek waar meningen en ideeën van alle kanten naar je toe worden geslingerd. Ik probeer kritisch te blijven en niet te verzanden in de hypes die door de media worden aangedragen maar dat is niet altijd makkelijk. Eigenlijk ben ik geschrokken van hoe slecht ik op de hoogte ben van het nieuws in de wereld. Ik volg het dagelijks maar weet nog steeds niets. Misschien heb ik wel last van mediamoeheid (en met mij vast vele anderen). Ik neem mezelf voor iedere dag te proberen een artikel te lezen dat me daadwerkelijk interesseert, en de koppen op de voorpagina van de krant en andere media maar eens over te slaan. Misschien leert dat me nog kritischer te zijn op wat ik lees, hoor en zie. Zelfs als student is het blijkbaar niet makkelijk dit te blijven, alhoewel het misschien wel een van de belangrijkste kwaliteiten is die ons op de universiteit wordt bijgebracht.
Hannah Meijer
21 jaar, student rechtsgeleerdheid en recht en bestuur
Je kan niet alles zelf weten, dat snappen we bij Dirkzwager. De KennisBoek App is hét antwoord op al je juridische vragen. Met de mogelijkheid om deze af te stemmen op jouw persoonlijke informatiewens. Daarnaast biedt KennisBoek ruimte voor interactie. Zo kun je reageren op artikelen, deelnemen aan groepsdiscussies en content eenvoudig delen via social media. En dat allemaal in een fraaie App, waar je snel en makkelijk doorheen bladert. Interesse in de App?
Kijk snel op www.kennisboek.nl