Beste lezer,

Lees verder

Welkom bij de tweede editie van de In Casu!

Deze editie staat volledig in het teken van het Jeugdrecht. Van uithuisplaatsing tot radicalisering of jeugdgevangenissen: er valt genoeg te bespreken en te lezen over dit onderwerp. Kinderen hebben de toekomst en daarom is het belangrijk om ten alle tijden in het belang van het kind te denken. Dit wordt uitvoerig besproken in deze tweede editie van de In Casu.

Redacteur Sanne Breimer trapt de editie af met een artikel over de jeugddetentie en justitiële jeugdinrichtingen. Lange wachtrijen, overschrijden van groepsgroottes, en verkorte dagprogramma’s door personeelstekort zijn voorbeelden van de problematiek waarover u in dit artikel kunt lezen.

Uithuisplaatsing is een thema waaraan snel wordt gedacht bij het thema Jeugdrecht. Wie is bevoegd om een kind uit huis te plaatsen? Wat zijn de rechten van het kind en waar gaan zij heen na een uithuisplaatsing? Dit en meer kunt u lezen in het stuk van redacteur Teun van Dam.

Ook deze editie bevat weer een ‘Expert aan het Woord’, waarbij redacteur Niek Bruins in gesprek is gegaan met raadsonderzoeker Elisa Scholte werkzaam bij de Raad voor de Kinderbescherming. Zij houdt zich dagelijks bezig met ondertoezichtstellingen, uithuisplaatsingen en het ontnemen van gezag. ‘Zijn alle maatregelen voor kinderen traumatisch?’ en ‘Hoe zwaar weegt de mening van kinderen zelf?’ zijn vragen waar Elisa Scholte in dit interview antwoord op geeft.

Redacteur Ilona Kuipers heeft het Engelstalige artikel geschreven van deze editie. Hierin verdiept zij zich in het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, in het Engels the Convention on the Rights of the Child, en de positie van Nederland met betrekking tot dit verdrag.

De jeugdzorg heeft zorg nodig’ is de titel van het artikel van redacteur Amarins Riemersma. Sinds 2015 is de jeugdzorg gedecentraliseerd van het Rijk naar de gemeenten met de intentie om de jeugd op de best mogelijke manier hulp aan te bieden. Is dit ook daadwerkelijk gelukt?

In het stuk van redacteur Emma Kalender kunt u meer lezen over radicalisering van moslimjongeren. Dit is een ingewikkeld fenomeen met een net zo ingewikkelde oorzaak. Sinds de moord op Theo van Gogh in 2004 is dit een veelbesproken onderwerp geworden.

Redacteur Bas van Houttum schrijft in zijn stuk over adoptie waarin hij de meningen van voor- en tegenstanders over dit onderwerp uiteengezet. Moet adoptie afgeschaft worden of blijft het een mooie kans om kansarme kinderen een kansrijker leven te bieden?

Tot slot wordt de opvallende stijging in de afgelopen jaren van de jeugdcriminaliteit besproken door redacteur Fiona Thelen. Steeds vaker dan vroeger komen in het nieuws zaken voorbij waarbij strafbare feiten worden gepleegd door erg jonge kinderen. Wat is de oorzaak van deze zorgelijk trend en hoe kan dit gestopt worden?

Kortom, een tweede editie van de ‘In Casu’ die vol staat met spraakmakende onderwerpen, want zoals ik aan het begin al schreef: kinderen hebben de toekomst. Ik wens u veel leesplezier namens mij en de redactie!

Puck van Heel
Hoofdredacteur In Casu

Mijn naam is Puck, ik ben 21 jaar oud en ben dit jaar de hoofdredacteur van het magazine ‘In Casu’! Met veel plezier zet ik samen met de In Casu redactie de magazines in elkaar. Lees vooral ook het vorige magazine over opsporingsmethoden van de politie. Naast de vier magazines  doet de In Casu redactie nog meer. U kunt namelijk ook bij elke editie een aansluitende podcast beluisteren. Daarnaast worden er dit jaar ook nog acht blogs uitgebracht met actuele, interessante onderwerpen.

Houd de website van de ‘In Casu’ in de gaten en mis niks!

In Casu redactie 2022-2023

V.l.n.r. Niek Bruins, Amarins Riemersma, Sanne Breimer, Fiona Thelen, Teun van Dam, Ilona Kuipers, Emma Kalender, Bas van Houttum, Puck van Heel

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan