Beste lezer,

Lees verder

Welkom bij de vierde editie van de In Casu!

Al sinds de jaren voor Christus wordt er door de mensheid drugs gebruikt. Van eten en drinken, tot aan snuiven en spuiten. Waar het begon met één enkele drug, is de lijst door de komst van designerdrugs door de jaren heen steeds langer geworden. De In Casu redactie neemt je in dit vierde en tevens laatste magazine van het jaar mee door de wereld van drugs. Lees snel verder!

Toeristen komen van over heel de wereld naar Amsterdam voor wiet. Burgemeester Halsema wil buitenlandse toeristen voortaan weren uit het talrijke aantal coffeeshops dat Amsterdam kent. Dit door de vele nadelen die aan deze toeristenstroom kleeft. Redacteur Amarins Riemersma zet in haar artikel de voordelen uit tegenover de nadelen van het verbod.

Redacteur Niek Bruins werpt in zijn artikel een juridische blik op de drug doping. Van bodybuilding tot aan wielrennen, in de sportwereld wordt deze drug regelmatig illegaal door sporters ingezet. Dit doen ze terwijl er grote gevolgen aan kleven. Hoe is dit in de wet geregeld?

In de ‘Expert aan het Woord’ van deze editie interviewt redacteur Fiona Thelen advocaat Bart van Elst. Hij houdt zich bezig met het strafrecht en bezit veel kennis over de Opiumwet. In dit interview beantwoordt hij verschillende vragen over het drugsgebruik op festivals. Onder jongeren is het gebruik hiervan op festivals namelijk erg genormaliseerd, maar welke risico’s kleven hieraan vast?

Redacteur Teun van Dam schrijft in zijn Engelse artikel over alcohol en de Opiumwet. Waarom staat alcohol niet in deze wet opgenomen, terwijl het een van de meest schadelijke stoffen voor de mens is? Zou alcohol volledig moeten worden verboden? Deze vraagstukken beantwoordt hij in zijn artikel.

Veel studenten grijpen er naar, het middel ritalin. Een medicijn wat is voorgeschreven voor personen met AD(H)D, maar makkelijk te verkrijgen is voor mensen die hier geen last van hebben. Echter, de handel in deze stof is strafbaar gesteld in de Opiumwet. Redacteur Bas van Houttum doet in zijn artikel meer onderzoek naar deze pil.

Nederland is een belangrijke Europese partij in de grensoverschrijdende drugshandel. Via de Rotterdamse haven wordt al jarenlang drugs het land in gesmokkeld. Landen zoals Mexico en Colombia hebben door de grootschalige drugsmokkel inmiddels de titel ‘narcostaat’. Redacteur Ilona Kuipers onderzoekt of Nederland ook als narcostaat kan worden gezien.

De afgelopen jaren zag je deze drug om verschillende redenen overal in het nieuws: lachgas. Lange tijd is deze drug legaal geweest, maar na meerdere ongelukken waarbij lachgas was genomen, is het sinds 1 januari 2023 illegaal. Toch kan de politie en het Openbaar Minister het eerste halfjaar niet handhaven op dit verbod. Hoe dit zit, zoekt redacteur Emma Kalender uit in haar artikel.

Tot slot verdiept redacteur Sanne Breimer zich in de zogeheten ‘designerdrug’. Naast de vele bekende drugsoorten zoals XTC, worden er allerlei nieuwe drugs ontwikkeld om de bestaande drugswetgeving te ontwijken. Ontwikkelaars voegen verschillen stoffen samen om tot een nieuwe, legale drug te komen. In het verleden is dit gelukt bij de drug 3-MMC, wat inmiddels illegaal is gemaakt. Op dit moment ligt er een nieuw wetsvoorstel om legale drugs in de toekomst te kunnen voorkomen. Wat zijn de gedachten hierachter en wat gaat deze wet precies inhouden?

Kortom, een editie vol met spraakmakende onderwerpen. Lees snel verder en dompel je onder in de wereld van drugs. Veel leesplezier!

Puck van Heel
Hoofdredacteur In Casu

Mijn naam is Puck, ik ben 21 jaar oud en ben dit jaar de hoofdredacteur van het magazine ‘In Casu’! Met veel plezier zet ik samen met de In Casu redactie de magazines in elkaar. Lees vooral ook het vorige magazine over opsporingsmethoden van de politie. Naast de vier magazines  doet de In Casu redactie nog meer. U kunt namelijk ook bij elke editie een aansluitende podcast beluisteren. Daarnaast worden er dit jaar ook nog acht blogs uitgebracht met actuele, interessante onderwerpen.

Houd de website van de ‘In Casu’ in de gaten en mis niks!

In Casu redactie 2022-2023

V.l.n.r. Niek Bruins, Amarins Riemersma, Sanne Breimer, Fiona Thelen, Teun van Dam, Ilona Kuipers, Emma Kalender, Bas van Houttum, Puck van Heel

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan