Kantoorbezoeken

Lees verder

De Legal Experience is een studieproject waarbij dertig studenten in binnen- en buitenland ondergedompeld worden in de wereld van het recht. Dit gebeurd aan de hand van kantoorbezoeken, hoorcolleges, een essay en reis welke allemaal gekoppeld zijn aan een thema. Dit jaar luidt het thema: ‘Internationale aanpak van zwart geld: wat te doen tegen witwassen?’.

Tijdens de Legal Experience bezoekt de groep acht kantoren in Nederland. Wij zijn tot nu toe langs geweest bij Van der Feltz advocaten, DeHaan Advocaten Notarissen, KienhuisHoving advocaten en notarissen, TRIP Advocaten Notarissen, Ploum Rotterdam Law Firm en Dommerholt Advocaten. De deelnemers gaan nog langs bij Pels Rijcken en HVG Law.

13 januari 2023: Kantoorbezoek Van der Feltz advocaten

Op 13 januari reisden wij vanuit het hoge Noorden naar de mooiste stad achter de duinen, Den Haag!

We werden ontvangen in het statige pand waar Van der Feltz huisvest. Onze jassen werden aangenomen en we konden zo door naar een vergaderzaal waar koffie en thee voor ons klaarstond. Hier was gelijk al ruimte voor een korte babbel met de medewerkers.

Na het koffiemoment hebben we de groep in tweeën gedeeld en kregen we een rondleiding door het pand. Het pand was werkelijk prachtig. Wat natuurlijk ook niet ontbreken kan is een bar in huis die hier uiteraard ook aanwezig was.

Na de rondleiding gingen we verder met het inhoudelijke gedeeld van de dag. Door een partner en advocaat werd kort college gegeven over Milieurecht, waarna we een casus voorgeschoteld kregen over de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob). Het was erg leuk om gelijk uitgedaagd te worden en met de medestudenten te sparren over de casus.

Na het kraken van de hersenen was het tijd voor de afsluitende borrel. Hier waren veel medewerkers van het kantoor aanwezig die voor iedereen klaar stonden om brandende vragen te beantwoorden of een praatje te maken over hoe wij de dag ervaren hadden.

Wij hebben een mooi beeld gekregen over wat Van der Feltz advocaten doet en de mensen die er werken. Het was ons eerste kantoorbezoek dus het was fijn dat deze gelijk zo geslaagd was!

19 januari 2023: Kantoorbezoek DeHaan Advocaten en Notarissen

Op 19 januari 2023 zijn we met z’n allen op bezoek geweest bij DeHaan Advocaten en Notarissen. Bij het kantoor dicht bij de Euroborg werden wij warm onthaald en direct begeleid naar de vergaderzaal van het kantoor. Hier stonden twee jonge advocaten ons op te wachten om na een lekkere kop koffie en wat lekkers ons eerst iets te vertellen over het kantoor. Met in totaal 70 medewerkers is DeHaan zeker geen klein kantoor. Hoewel DeHaan ooit is begonnen als Strafrechtkantoor, hebben wij ons laten vertellen dat het kantoor geen sectie meer heeft op dit rechtsgebied. DeHaan biedt ook stages en werkstudentschappen aan, wat heel interessant voor ons is.

Na de wat algemenere presentatie over het kantoor gingen we meer de diepte in. De twee jonge advocaten vertelden iets over de inhoud van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) en gaven een presentatie waar een advocaat allemaal aan moet denken. De twee advocaten hadden de presentatie zo ingestoken dat ze niet echt een bepaalde kant van de Wwft gingen belichten (bijvoorbeeld Strafrecht of Privaatrecht), maar het werd veel breder getrokken, naar de invloed van de Wwft op het werk als advocaat. De twee jonge advocaten van DeHaan zaten nog in hun beroepsopleiding en konden ons veel vertellen over deze opleiding en hun werk als advocaat. Beide heren namen ons ook mee in de ethische dilemma’s die aan hen werden gesteld bij de opleiding, bijvoorbeeld of je een cadeau van een cliënt aan mag nemen met een waarde van €500,-. Nadat we een tiental stellingen hadden behandeld werden we in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Na alle vragen beantwoord te hebben gekregen was er een borrel, waarbij veel kantoorgenoten waren aangesloten. Ondanks dat het kantoorbezoek midden in de tentamens viel, was het een geslaagde borrel.

24 februari 2023: Kantoorbezoek KienhuisHoving advocaten en notarissen

Op 24 februari jl. zijn wij als groep afgereisd naar Enschede om het advocaten- en notarissenkantoor Kienhuishoving te bezoeken. Op deze dag had het OV helaas besloten om weer te gaan staken, dus gingen er tevens auto’s die kant op. Zo werd de andere helft van de groep opgehaald vanaf het treinstation om vervolgens naar het kantoor gebracht te worden met de auto. Dit duurde allemaal helaas iets langer dan gepland, maar het kantoor was gelukkig erg begripvol.

We werden warm onthaald met koffie en wat lekkers en zo begonnen we de dag. Allereerst kregen wij een introductiepraatje over het kantoor zelf. Wij kwamen erachter dat vrijwel de hele groep Kienhuishoving (nog) niet zo goed kende. Na het introductiepraatje kregen we een rondleiding door het kantoor. Het leuke aan dit kantoor is dat zij een eigen bruin kroegje hebben in het kantoor, waar zij op vrijdagmiddag lekker borrelen. Ook heeft Kienhuis hun eigen podcast, waar hun eigen advocaten aan mee werken!

Na de rondleiding was het tijd voor het inhoudelijke deel, dat verzorgd werd door twee vrouwelijke advocaten. Dit hadden zij zo ingestoken dat het lekker interactief was. De hele groep deed hier dan ook actief aan mee. Na het inhoudelijke deel was het tijd voor eventuele vragen.

Aan het eind van de middag hebben wij nog gezellig geborreld in het bruine kroegje. Dit was allemaal erg goed verzorgd. Er waren heerlijke hapjes en drankjes te krijgen. Ook was het leuk dat er meerdere advocaten bij de borrel aanwezig waren. Op deze manier kon je op een luchtige manier met hen praten en vragen stellen over hun carrières. Hierdoor kreeg je een goed beeld hoe het is om op een kantoor te werken als advocaat.

2 maart 2023: Kantoorbezoek TRIP Advocaten Notarissen

Op 2 maart 2023 hebben wij met de Legal Experience-groep het kantoor TRIP Advocaten Notarissen te Groningen bezocht. Een thuiswedstrijd. Voor sommigen eveneens bekend terrein, aangezien een paar studenten hier als werkstudent werkzaam zijn. Na een warm ontvangst werden wij bijgepraat over het kantoor in de grote vergaderzaal. Onderdeel van dit ontvangst was een voorstelronde waarbij wij als deelnemers moesten uitweiden over de manier waarop wij in het verleden hebben onderhandeld. Enkele deelnemers namen hierbij als voorbeeld de manier waarop zijn binnen huis tot een concessie moesten komen. Anderen gingen in op de manier waarop zij op werk moesten omgaan met tegenstrijdige meningen. Al met al grappig om te zien hoe de deelnemers dit in hun dagelijks leven toepasten.

Na deze introductie werden wij opgesplitst in groepjes en kregen wij een casus; wij moesten als groepjes met elkaar onderhandelen. De groepen werden naar verschillende vergaderkamers begeleid, waarna wij met ons groepje onze casuspositie moesten uitwerken. Een erg leerzame ervaring. De argumenten werden nauwkeurig doorgesproken alvorens wij met de andere groepjes tot overeenstemming moesten komen. Het ging hard tegen hard, maar uiteindelijk had iedereen een uitkomst waar hij/zij tevreden mee kon zijn; uiteraard de één meer dan de ander. Na deze onderhandelingen bespraken wij met alle groepen gezamenlijk hoe iedereen de onderhandelingen had ervaren. Iedereen was zeer te spreken over deze activiteit.

Na afloop werd er afgesloten met een gezamenlijke borrel. De borrelhappen werden, na deze zware onderhandelingen, met het volste genot geconsumeerd. Na een aantal goede en interessante gesprekken werd de dag gezamenlijk afgesloten; de deelnemers kregen allemaal nog een mooie mok of drinkfles mee naar huis, als aandenken aan deze informatieve dag.

16 maart 2023: Kantoorbezoek Ploum Rotterdam Law Firm

Donderdag 16 maart zijn wij met de trein naar Rotterdam gegaan om het kantoor Ploum te bezoeken. Het kantoor was midden in het centrum dus na aankomst op Rotterdam Centraal en een kleine rit met de metro kwamen wij aan op het kantoor.

Bij binnenkomst werden wij hartelijk ontvangen met koffie en wat lekkers. Als eerst werd er door drie dames van verschillende afdelingen wat verteld over het kantoor en over hun werkzaamheden op het kantoor. Hier werd ook veel ruimte voor vragen gegeven.

Na de introductie over het kantoor kwamen twee advocaten wat vertellen over witwassen en hoe zij hier als advocaat me te maken krijgen. Dit werd afgesloten met een casus over witwassen waar een van de advocaten als raadsheer betrokken bij is geweest. Wij als studenten kregen bij deze casus de kans om op de stoel van de rechter te gaan zitten door onze mening te geven waardoor het erg interessant en interactief werd.

We sloten de dag af met een borrel in het bruine café van het kantoor. Op de borrel waren erg veel mensen van verschillende afdelingen aanwezig. Op deze manier kon iedereen die mee was veel te horen krijgen over de verschillende rechtsgebieden die bij Ploum worden behandeld en op deze manier meer inzicht krijgen over welke kant zij na de studie zelf eventueel op willen gaan. De borrel moesten wij helaas vroeg verlaten vanwege de lange reis terug naar Groningen. Ondanks de lange reis heeft iedereen een interessante, leerzame en gezellige dag gehad.

24 maart 2023: Kantoorbezoek Dommerholt advocaten

Op vrijdag 24 maart vertrokken we met de groep naar Zwolle, voor een kantoorbezoek bij Dommerholt. De dag begon al goed toen we werden opgehaald van het treinstation met de spelersbus van PEC Zwolle. Toen iedereen eenmaal plaats genomen had in de bus en even z’n ogen uit had gekeken, begonnen we meteen met een leuke quiz over het kantoor zelf. Dit was een leuke aanpak om op een informele manier al een beetje kennis te maken met Dommerholt.

Eenmaal aangekomen bij het kantoor werden we onthaald met koffie, thee en wat lekkers voor erbij. Het verhaal ging al snel rond dat er later op de dag een pleitwedstrijd zou plaatsvinden, dus de zenuwen begonnen bij de deelnemers al op te komen. Vervolgens namen we plaats in een zaal op de bovenste verdieping waar we een introductiepraatje kregen van een van de partners van Dommerholt.

Daarna kon het echte werk al gauw beginnen. De deelnemers werden opgesplitst in vier verschillende groepen, waarbij elke groep de begeleiding had van een of twee medewerkers van Dommerholt. De ene twee groepen gingen werken aan een casus over het al dan niet geldig openen van een bitcoinrekening bij een bank, met de vraag of de algemene voorwaarden wel van toepassing waren.  De andere twee groepen gingen werken aan een casus over iemand die (on)terecht werd ontslagen door de werkgever.

Het was erg leuk om te zien hoe de deelnemers hard aan de slag gingen om hun kennis toe te passen in de praktijk en zo voor een dag advocaat konden spelen. Voor velen van ons was het de eerste keer dat we te maken kregen met echt het pleiten zelf. Aan het eind van de dag werd er door elk groepje één iemand gekozen die moest pleiten en moesten vier deelnemers het tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk was er één winnaar en zij kreeg de Dommerholt pleitbokaal.

Na afloop was er beneden nog een borrel waar gezellig een biertje en een wijntje werd gedronken. Dit was erg goed geregeld en een laagdrempelige manier om al je vragen te stellen over de advocatuur. Al met al hebben we een zeer leerzame en geslaagde dag gehad die ons allen een leuk kijkje in de toekomst heeft gegeven.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan