Wat begon in Wuhan en is uitgelopen tot een wereldwijde pandemie. COVID-19 was de afgelopen 2,5 jaar en is nog steeds niet uit ons leven weg te denken. Het virus heeft veel landen getroffen, economieën stilgelegd en ons leven op slot gezet. In deze vierde en tevens laatste editie stelt de redactie zich voor de vraag wat voor impact corona heeft gehad op onze maatschappij. Voor welke vraagstukken hebben wij gestaan en staan we nog steeds? Zetten we het gebruik van bepaalde handigheden voort? En hoe ziet de samenleving er nu uit? Lees snel verder!
Om het virus in te dammen zijn vaccinatieontwikkelaars over de hele wereld razendsnel aan de slag gegaan om vaccin(s) te ontwikkelen. Al snel kregen verschillende personen last van bijwerkingen na het zetten van een prik. Demi Altena legt u uit hoe het zit met de aansprakelijkheid voor producenten.
Naast aansprakelijkheid voor producenten van vaccins komt momenteel de vraag over werkgeversaansprakelijkheid ook vaak aan bod. Chantal van Huffelen legt uit of werknemers met long covid aanspraak maken maken op een schadevergoeding die voortkomt uit een coronabesmetting.
Mayte Garcia Faria Delgado zal in gesprek gaan met GGD-arts Machiel Vonk. Vonk is gespecialiseerd op het gebied van infectieziektebestrijding, de medische milieukunde en de forensische geneeskunde. Wij mochten hem alles vragen over zijn werk als regionaal arts consulent binnen deze pandemie.
In het Engelstalige artikel legt Suzanne Ballast uit wat voor impact het virus gehad heeft op de digitale wereld. Zo is cybercrime afgelopen twee jaar een steeds groter wordend onderwerp geworden. Kan de wet hierin een uitkomst bieden?
Dan het systeem waar wij allen mee te maken hebben gehad: het QR-codesysteem. Zonder geldige code, geen toegang. Marijn de Ruiter neemt u mee in de wereld van de digitale identiteitspas en de toekomst daarvan.
Tim van Hoewijk heeft zich verdiept in een discussie die wereldwijd centraal stond. Sommigen betoogden dat iedereen direct dan wel indirect gedwongen zou moeten worden zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Anderen vonden dit een te grote inbreuk op de lichamelijke integriteit. Maar is de vaccinatieplicht rechtens wel juist?
Naast de vraag of een vaccinatie überhaupt verplicht mag worden, heeft zich ook een andere vraag voorgedaan. Wat als zich verdeeldheid binnen een gezin voordoet? Welke rechten heb je als minderjarige als je lijnrecht tegenover je ouder(s) staat? Mw. Mr. Marleen van Mourik, advocate bij PlasBossinade, vertelt u meer.
Ook ondernemers zijn zwaar getroffen. Wegens de maatregelen die bedrijven moesten treffen, kampen veel ondernemers in Nederland kampen met schulden en verlies in eigen vermogen. Roos Postma neemt u hierin mee.
Tot slot een onderwerp dat niet onbesproken kan blijven. Zo zijn we nog niet het einde van het coronatijdperk gepasseerd, maar is een volgende schokkende crisis gesprek van de dag. Marieke Schunselaar zet de feiten uiteen over de stand van zaken tussen Oekraïne en Rusland.
Irene Donker
Hoofdredacteur In Casu
Al met al een editie over een thema waar wij de afgelopen jaren niet om heen konden draaien. Hopelijk passeren we snel de eindstreep.
Dan rest mij verder niets anders dan een laatste keer te zeggen: Veel leesplezier namens mij en de In Casu redactie!
In Casu redactie 2021-2022