Beste lezer,

 

 

Lees verder

Voor je ligt alweer de tweede editie van de In Casu dit collegejaar. Ook deze keer zal de redactie een ontzettend actueel onderwerp belichten, namelijk de gezondheid van onze planeet. De aarde staat voor vele uitdagingen op het gebied van het klimaat waar wij in leven. We zullen ons buigen over verschillende onderwerpen omtrent het milieurecht.

De beelden van arriverende tractoren op het Malieveld wegens het boerenprotest zullen je vast niet ontgaan zijn. Marijn de Ruiter trapt dan ook af met de stikstofproblematiek waar Nederland, maar ook de rest van de wereld, al zo’n twee jaar mee kampt. Hoe ingrijpend zijn de maatregelen die getroffen worden en kunnen deze wel doorgezet worden?

Zal de overgang naar duurzame energie een mogelijke compensatie voor dit probleem zijn? Chantal van Huffelen vertelt in haar artikel over de voor- en nadelen die men ondervindt aan het gebruik van windmolens.

Een andere vorm van schone energie is het gebruik van zonnepanelen. Tim van Hoewijk legt uit wat de laatste ontwikkelingen zijn als het gaat om het opwekken van zonne-energie en bespreekt de mogelijke inefficiëntie van het gebruik ervan.

Ook gaat Marieke Schunselaar in Expert aan het Woord in gesprek met hoogleraar en advocaat prof. mr. dr. Gerrit van der Veen over het milieu- en duurzaamheidsrecht op regionaal maar ook internationaal niveau. Van der Veen vertelt over het steeds belangrijker wordende rechtsgebied.

Dan een veelbesproken zaak als het gaat om het milieurecht: Milieudefensie tegen Shell. Demi Altena stelt zich voor de vraag of de rechter in deze zaak te ver is gegaan in zijn oordeel óf dat de rechter een logische stap heeft gezet na het oordeel in de Urgenda-zaak. Alle ins en outs over de zaak komen aan bod.

Het Engelstalige artikel richt zich op het Klimaatakkoord van Parijs en de Klimaatconferentie van Glasgow. Suzanne Ballast beschrijft het belang van beiden en de stappen die nog te ondernemen zijn als het gaat om de temperatuurstijging.

Mayte Garcia Faria Delgado praat je in haar artikel bij over de verstoorde wisselwerking tussen vraag en aanbod van aardgas op de wereldmarkt. Dit heeft namelijk ook grote gevolgen voor jouw portemonnee.

Aansluitend op dit artikel gaan Marijn en Mayte in JFV In Casu de Podcast in gesprek met Romme Varkevisser, advocaat bij PlasBossinade. Gesproken wordt over het energierecht, de stijging van prijzen en de gevolgen voor consumenten.

Tot slot een ander zeer actueel thema: de cryptovaluta. Wist je dat de bitcoin een van  de meest energievervuilende crypto is? Roos Postma legt uit hoe de digitale munt zo’n impact op het milieu kan hebben.

Al met al een editie die de huidige en toekomstige generaties aan het denken zal zetten. Laten we zuinig zijn op onze planeet! Veel leesplezier gewenst!

Irene Donker
Hoofdredacteur In Casu

In Casu redactie 2021-2022

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan