Woorden, daden én uiterlijk:

hoe je met symboolpolitiek en plastische chirurgie de verkiezingen wint.

Lees verder

Dear Hillary,
Negenenzestig lentes jong ben je alweer. En tegen de tijd dat jij –ik hoop het voor je – de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, heb je al 70 kaarsjes uit mogen blazen. Mag ik zeggen Hillary, ik noem je maar even bij je voornaam, dat je er nog bijzonder goed uitziet voor je leeftijd? Toch heb ik, rechtenstudent all the way from Groningen, the Netherlands, nog een welgemeend advies voor je. Ga eens een keer naar een plastisch chirurg! Voordat feministisch Groningen weer over de JFV struikelt: ik kan het uitleggen!

De naar het westen optrekkende geweldsdreigingen en vluchtelingen maken dat mensen zich gaan gedragen als angstige, een ieder wantrouwende wezens, met een duidelijk gevolg: symboolpolitiek. Ronkende retoriek en duidelijke actie, dat is wat we willen!

Vooral in de landen om ons heen worden veel zichtbare veiligheidsmaatregelen getroffen. Kijk naar Parijs. Waar eens de verliefde stelletjes het straatbeeld leken te bepalen, zou je als je afgaat op de tv-beelden haast denken dat politieagenten en militairen de stad hebben overgenomen. Sinds 12 september 2001 zijn alleen al in Brussel op EU-niveau 239 wetten en andere maatregelen genomen ter voorkoming van terrorisme.1 Volstrekt onduidelijk is of ze zin hebben. Wat in ieder geval wel duidelijk lijkt te zijn geworden, is dat het zichtbare machtsvertoon veelal geen zin heeft. Meteen na 9/11 werden Amerikaanse luchthavens veranderd in – op het oog – extreem beveiligde, onneembare vestingen. We zijn inmiddels dertien jaar verder en gebleken is dat deze veiligheidsmaatregelen nauwelijks effect hebben. Zo werd afgelopen zomer bekend dat bij tests op luchthavens in 95 procent van de gevallen nepwapens en nepbommen niet werden opgemerkt door de veiligheidsbeambten.2 De Amerikanen hebben inmiddels een naam voor dergelijke maatregelen: security theater.

Een ander steeds terugkerend gevolg is het hekelen van de als soft te boek gezette linkse politiek en de belangstelling voor hardliners aan de rechterkant. In december vonden regionale verkiezingen plaats in Frankrijk en het Front National van Marine le Pen werd in vier van de dertien régions de belangrijkste oppositiepartij. Blijkbaar kunnen we die spierballentaal juist op die momenten goed gebruiken.

Over spierballentaal gesproken. Als ik dit schrijf zijn de feestdagen net voorbij. Bij uitstek de gelegenheid om eens lekker met andere beste stuurlui uit de familie van gedachten te wisselen over de wereldpolitiek. Iedereen heeft wel een oom Henk of tante Ingrid (ik niet natuurlijk) die aan de kerstdis verkondigt dat alle vluchtelingen op de eerste de beste boot teruggezet moeten worden.

Ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam toonde zich zo’n oom Henk. Waar de gemeente Rotterdam voor jongerenwerkers, politieagenten en andere functionarissen die te maken hebben met mogelijk radicaliserende jongeren trainingen organiseert hoe daar het beste mee om te gaan (niet veroordelend, en gericht op de inhoud), liet de burgemeester ondertussen een onvervalst PVV geluid horen: als het je hier niet bevalt rot je maar op! Aboutaleb en Wilders, hand in hand kameraden, wie had dat gedacht. Nouja, voor Aboutaleb was het in ieder geval geen loze taal. Hij ontving na al eerder uitgesproken ferme taal een uitnodiging van het Witte Huis voor een extremisme-top. Overigens spreekt hij beter Engels dan Rutte. Mooi meegenomen, mocht hij in 2017 zijn werkkamer in Rotterdam voor het Torentje verruilen.

Een gezond voorkomen, brede kaaklijn en het liest mannelijk, dat zijn uiterlijke kenmerken die we willen!

Maar goed, ik dwaal af, Hillary. Waarschijnlijk vraag je je inmiddels af wat het verband is tussen plastische chirurgie en symboolpolitiek. Dat zit zo. Uit het bovenstaande bleek al dat mensen willen dat duidelijke, harde actie wordt ondernomen wanneer ze zich bedreigd voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen waarde hechten aan nog een ander symbool: een zichtbaar sterke leider die de actie uitvoert. Zeg nou zelf, in tijden van onrust en oorlog zit niemand te wachten op een stakker met smalle schouders!  Een gezond voorkomen, brede kaaklijn, en het liefst mannelijk, dat zijn uiterlijke kenmerken die we nu willen

Symbolen, symbolen, zowel in politiek handelen als uiterlijk. In ieder geval wat betreft het laatste zou Trump toch meer aan het plaatje voldoen dan jij, Hillary. Vandaar dat ik dacht dat het misschien handig zou zijn om voor een kaakverbreding te gaan. Voor de rest ziet het er nog goed uit hoor. Ja, misschien zijn wat meer spierballen nog een optie. Dat sportschoolabonnement is zo geregeld, ik heb hier nog wel een ongebruikt sportschoolpasje liggen.

gido
Gido Metz

1. logo Nysingh_rood-grijs

Nysingh is een bedrijf van karaktervolle specialisten. Alleen de wet is bij ons standaard. Voor de rest krijg je alle ruimte om buitengewoon te zijn. klinkt dat goed en kennen wij elkaar nog niet? Laat je dan vinden via werkenbijnysingh.nl

Wil je meer informatie over studentstages? neem dan contact op met onze afdeling Human Resources.
Direct solliciteren? Klik hier.

Nysingh. De juiste jurist op de juiste plek.
Voetnoten

1. De Correspondent ‘Zo voorkom je een volgende Charlie Hebdo in ieder geval niet’ <www.decorrespondent.nl>
2. www.reuters.com

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan