MartiniPlaza

“MartiniPlaza vervult zowel in relatie tot het bedrijfsleven als tot de consument een belangrijke rol in de stad Groningen en haar wijde omgeving”

Lees verder

Met haar grote veelzijdigheid, ruime capaciteit en prima outillering, bezet MartiniPlaza de toppositie in Noord Nederland wat betreft grote internationale congressen. Per jaar bezoeken duizenden congresgangers Martiniplaza. Daarmee wordt met name een economische impuls gegeven aan de hotelsector, de uitgaangssector in de Groninger binnenstad en de sector vervoer.
MartiniPlaza

Toen er eind jaren zestig in de gemeente Groningen behoefte bleek aan een tentoonstellingcomplex werd aan de rand van het Groninger Stadspark het Martinihal Centrum gebouwd, bestaand uit expositieruimte, vergaderzalen en een restaurant. De officiële opening vond plaats in 1969. De expositiehal kreeg een hoogte van maar liefst 30 meter om genoeg ruimte kunnen bieden aan exposities van bijvoorbeeld zeilboten (met staande mast).

Begin jaren zeventig werd het complex uitgebreid met een multifunctionele evenementenzaal voor het organiseren van (pop)concerten en sportwedstrijden. Deze zaal werd door een plein gescheiden van het expositiegedeelte.
De Evenementenzaal had een capaciteit van ca. 2.500 bezoekers (concert) of 3.000 bezoekers (sport). Vóór de bouw de van de televisiestudio’s in Aalsmeer vonden regelmatig grote TV-shows plaats vanuit deze Evenementenhal.

In 1978 is Martinihal Centrum uitgegroeid tot een toonaangevende lokatie op het gebied van congressen, vergaderingen en beurzen.
Begin jaren tachtig werden verschillende ruimten bijgebouwd en in 1988 werd de naam van het complex ‘Martinihal Groningen’.

In 1989 moest de Martinihal gerenoveerd worden. Deze renovatie kon niet door de Gemeente Groningen worden gefinancierd, dus zou de Martinihal moeten gaan privatiseren. Er bleek echter geen geschikte kandidaat.
De Martinihal werd ondergebracht bij de zelfstandige dienst Kunst en Cultuur van de gemeente. Een nieuwe directie werd aangesteld om een nieuwe start te maken.

In het jaar 2000 startte een ingrijpende verbouwing van het complex. Het voormalige middenplein heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe evenementen- en topsporthal, die voldoet aan alle internationaal gestelde topsporteisen.
De vroegere Evenementenzaal is omgebouwd tot het Martiniplaza Theater, met een capaciteit van 1600 zitplaatsen. Hiermee behoort Martiniplaza tot de 5 grootste theaters van Nederland.

In maart 2002 is het complex opnieuw geopend, onder de naam Martiniplaza.
Na 33 jaar deel uit te hebben gemaakt van de dienst OCSW, is Martiniplaza geprivatiseerd in 2002.
Het accent in de bedrijfsvoering is gezien de marktontwikkeling meer komen te liggen op de vergader- en congresmarkt en de theateractiviteiten.

In 2006 werd een volledig nieuwe, uitschuifbare businesstribune in de Topsporthal opgeleverd, samen met een ruime, luxueuze VIP-lounge.

martiniad

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan