Kantoorbezoek

De Haan Advocaten & Notarissen, Van Doorne

Lees verder

Op donderdag 23 februari brachten we een bezoek aan De Haan Advocaten & Notarissen en vrijdag 24 februari bezochten we Van Doorne.

De Haan Advocaten & Notarissen
Op donderdag 23 februari om 13.45 werden wij, de lex groep, verwacht bij het kantoorpand tegenover het Noordlease stadion. Ondanks het gure weer en de stromende regen wisten wij onze weg te vinden. Dit bleek niet echt lastig, aangezien er een fantastische carrièredag in het Noordlease had geplaatsvonden, enkele weken hiervoor.

Eenmaal aangekomen bij het kantoor moesten we een paar etages met de lift omhoog waarna we vriendelijk door kantoorgenoten werden ontvangen. De dag ving aan met een welkomstwoord en een heerlijke kopje koffie om op te warmen. Na het welkomstwoord vertelden de aanwezige advocaten over hun bezigheden en gaven ze informatie over De Haan Advocaten & Notarissen. Daarna zou de middag in het teken staan van het voeren van slecht nieuwsgesprekken. Een erg interessant onderwerp, omdat wij deze ervaring nog niet bij andere kantoren hadden opgedaan. Daarnaast worden wij in onze studie niet op dergelijke situaties voorbereid; een leerzame bezigheid dus.

De groep werd in drieën opgedeeld, waarna er bij elk van de groepen een ‘cliënt’ aanschoof om een slechtnieuwsgesprek te voeren. Dit was erg leuk, ook omdat de gesprekken over opmerkelijke casussen gingen en dus niet saai waren. Gedurende zo’n slechtnieuws gesprek voerden 2 studenten, in dit geval als advocaten, het woord. De advocaten van De Haan vervulden de rol van de lastige cliënten en de overige studenten uit de groep gaven feedback. Zo zijn er drie rondes gevuld met slecht nieuwsgesprekken. Iedere ronde met een nieuwe cliënt, andere studenten als advocaten en een nieuwe groep studenten die feedback verschaften. Op die manier is iedereen van de groep aan de beurt gekomen om een gesprek te voeren.

Gedurende, voor en na de gesprekken konden wij over alle mogelijk denkbare onderwerpen vragen stellen. De sfeer was open en laagdrempelig, een prettige ervaring. Verschillende onderwerpen zijn aan bod gekomen en de advocaten waren zeer openhartig. Naar mijn mening heb ik er veel van opgestoken, over het kantoor, maar ook over hoe de advocatuur in de praktijk werkt.

Ter afsluiting van deze geslaagde middag konden wij nog even na kletsen tijdens een gezellige borrel die ook voor ons georganiseerd was. Ook hier waren genoeg advocaten om ons te woord te staan en werden goede gesprekken gevoerd. Al met al, ondanks het weer, was het een zeer geslaagd kantoorbezoek.

Van Doorne
Op vrijdag 24 februari 2017 hebben wij met de Legal Experience een bezoek mogen brengen aan het Amsterdamse advocatenkantoor Van Doorne, waar naast advocaten, ook notarissen en fiscalisten werkzaam zijn. We werden ontvangen in hun prachtige pand en vrijwel gelijk begeleid naar de langverwachte lunch. In hun ‘kroeg’ stonden heerlijke broodjes en sapjes op ons te wachten en konden we even bijkomen van de lange reis naar het westen. Tijdens deze lunch konden we ook alvast kort kennis maken met recruiter Ellen Straus die gezellig bij ons aanschoof.

Na de heerlijke lunch kon het inhoudelijke deel beginnen. Tijdens deze dag stond een workshop gedragsregels op de planning. Een belangrijk thema gezien alle advocaten in Nederland zich moeten houden aan de geldende beroepsregels door hun verplichte lidmaatschap bij de Nederlandse Orde van advocaten. Deze regels zijn onder andere neergelegd in de Advocatenwet. Bij overtreding van deze regels kan de tuchtrechter eventueel sancties opleggen zoals een waarschuwing of zelfs een schorsing. Advocaten Mariko Kloppenburg en Clemens Lokin verzorgden deze leerzame workshop waarbij de kernwaarden partijdigheid, onafhankelijkheid, deskundigheid, integriteit en vertrouwelijkheid centraal stonden. We kregen een aantal filmpjes te zien en moesten beoordelen of de gedragsregels in het filmpje wel of niet werden overtreden. Na deze leerzame workshop werden we zelf aan het werk gezet en mochten we ons buigen over twee interessante casussen die betrekking hadden op de gedragsregels. Uiteindelijk moesten we in teams tegen elkaar pleiten.

De dag werd natuurlijk afgesloten met een borrel die ook plaatsvond in de kroeg. Hier liepen veel medewerkers rond waar je een praatje mee kon maken en aan wie je al je brandende vragen over het kantoor kon stellen. Tot slot werd er ook nog afscheid genomen van één van de collega’s. Hier konden wij gewoon bij zijn en het was dan ook erg leuk om te zien hoe de collega’s met elkaar omgingen. Na de nodige lach en een enkele traan ging de borrel weer voort en gingen de LEX-deelnemers langzaamaan weer richting huis. Kortom, een geslaagde dag waar we een goede indruk van het kantoor hebben gekregen.

logo

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan