Kantoorbezoeken

Trip Advocaten & Notarissen, Dommerholt Advocaten en Freshfields Bruckhaus Deringer

Lees verder

Op donderdag 17 november brachten we een bezoek aan Trip Advocaten & Notarisen. Donderdag 24 november bezochten we Dommerholt Advocaten en donderdag 1 december brachten we een bezoek aan Freshfields Bruckhaus Deringer
Trip

Op donderdag 17 november was het moment eindelijk daar: het eerste kantoorbezoek met de Legal Experience groep van dit jaar! We trapten dit project af dicht bij huis: namelijk nergens minder dan bij TRIP Advocaten & Notarissen in Groningen.

De dag werd verzorgd door de advocaten Femke Westra en Pepijn van Eijk. Voordat we begonnen met een workshop onderhandelen, werd eerst het kantoor geïntroduceerd. TRIP Advocaten & Notarissen is een van de grootste kantoren in Noord-Nederland. Ze hebben expertise in vrijwel alle rechtsgebieden en zijn zeer vooruitstrevend en pragmatisch. Na de introductie begon de workshop onderhandelen. Tijdens deze workshop leerden we de fijne kneepjes van het onderhandel vak: diverse onderhandelingstactieken en strategieën kwamen voorbij. Na de informatieve presentatie hebben we het geleerde in praktijk gebracht, door middel van een persoonlijkheidstest waarin je kon ontdekken welk type onderhandelaar jij bent. Er waren veel verschillende types onderhandelaren in de LEX-groep: zo had je doordrukkers (gek genoeg voornamelijk vrouwen), ontwijkers en compromis-zoekers.

We sloten de dag af met een gezellige borrel. Hier kregen we de kans om kennis te maken met verschillende advocaten en partners van het kantoor, waaronder een oud-bestuurslid van de JFV! De hele groep ging naar huis met een prachtige TRIP-wijnkoeler als cadeautje. We kijken terug op een leuke en leerzame dag!

 

Dommerholt Advocaten

Donderdag 24 november was het zo ver: het kantoorbezoek aan Dommerholt Advocaten in Zwolle. Het was het tweede ‘teamuitje’ voor de groep studenten die deelnemen aan de Legal Experience van de JFV. Na een korte treinreis, werden we opgewacht op het station in Zwolle en werd het dreamteam in een luxe spelersbus van voetbalclub PEC Zwolle naar het hoofdkantoor van Dommerholt gebracht. De eerste uitwedstrijd voor deze Groningse studenten was een feit.

Na een heerlijke kop koffie of thee, begon het inhoudelijke deel van de dag. Met dertig man sterk zaten we in de Peperbuszaal met uitzicht op, je raadt het al, de Peperbus in de binnenstad van Zwolle. Een van de partners van Dommerholt, Marnix Van Daal, vertelde vol enthousiasme over het werk dat Dommerholt aan haar klanten levert. Zo gaat het niet alleen om het oplossen van juridische vragen van klanten, maar wordt ook veel aandacht geschonken aan eventuele andere mogelijkheden voor het oplossen van een juridisch probleem, die buiten het blikveld van de klant staan. Het leveren van maatwerk staat centraal.

Toen was het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken en de hersens te laten kraken. De groep werd opgedeeld in vier teams, die elk een partij in een casus vertegenwoordigden. In de ene casus wilde een huurbaas zijn huurders uit huis zetten, na de vondst van een wietplantage. In de andere casus stelde een curator een autoverkoper persoonlijk aansprakelijk voor het failliet gaan van zijn bedrijf. Kortom, genoeg stof om over na te denken en om over te pleiten!

Elk team ging aan de slag om voor zijn partij het beste resultaat te behalen. Per groep werd iemand aangewezen als advocaat voor het pleidooi, als advocaat voor de repliek/dupliek en iemand die de eiser of de gedaagde was. In ruim een uur was het zaak een zo goed mogelijk verhaal voor jouw partij op papier te krijgen. Gewapend met een laptop, een goed stel hersens en wat hulp van de advocaten van Dommerholt, lukte het elke groep om zijn pleidooi af te maken. Tijd voor de onderlinge strijd.

In de zaak tussen de huurbaas en zijn wiet-telende huurders, werd er op het scherpst van de snede gepleit. Op een gegeven moment meende de dienstdoende rechter zelfs dat een van de aanwezige huurders onder invloed was van zijn zelf-geteelde wiet. Hierop reageerde de advocaat van de huurders dat het niet de wiet wahs, maar de aangetaste frontale kwab van een van zijn cliënten. Nadat beide partijen hun zaak hadden bepleit, werd er nog gepoogd te schikken, maar tevergeefs.

Ook in de zaak tussen de curator en de autoverkoper was het hard tegen hard. Hier viel het de rechter op dat de autoverkoper wel erg veel verschillende namen had. Dit bleek alles te maken te hebben met de persoonlijkheidscrisis waarin de autoverkoper verkeerde. Toen ook hier een schikkingsvoorstel op niets uitdraaide, was het tijd voor een afsluitende borrel.

De toga’s werden ingewisseld voor een goed glas bier of wijn en onder het genot van verschillende hapjes, kregen we de mogelijkheid om vragen te stellen aan de aanwezige advocaten, partners en recruiters. Hoe is het nu om te werken voor Dommerholt? En hoe maak je de overstap van studeren naar het werkende leven? Op deze en andere prangende vragen kregen we antwoord.

Wij kijken terug op een erg geslaagde dag bij Dommerholt Advocaten in Zwolle. Als ware voetbalhelden werden we naar het kantoor gereden. Eenmaal aangekomen bestond de dag uit een perfecte mix van algemene informatie over het kantoor, zelf actief bezig zijn met twee casussen en de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan medewerkers. Dommerholt, bedankt!

Freshfields Bruckhaus Deringer

Op 6 december was het dan zover; het eerste kantoorbezoek op de Zuidas bij Freshfields Bruckhaus Deringer! Freshfields is een van de oudste advocatenkantoren van de wereld en een grote speler op de (wereld)markt. Dit beloofde dus veel goeds! Na een lange rit met de trein werden we hartelijk ontvangen in het grote kantoor met een groot assortiment drankjes, hapjes en goedgevulde goodiebags. Vervolgens werden we meegenomen naar een grote vergaderzaal waar werd uitgelegd wat er op het programma stond voor die dag en een inleidende presentatie over het kantoor.

Na deze presentatie stond het speeddaten op de planning. Van elke afdeling stond er iemand voor ons klaar om wat te vertellen over zijn/haar afdeling. Freshfields bestaat uit 8 secties: Antitrust Competition & Trade, Corporate, Dispute Resolution, Employment Pensions & Benefits, Finance, Notariaat, Tax en IP/IT. Elke ontmoeting duurde enkele minuten waarin ons werd verteld wat de sectie inhield en wij vragen konden stellen. Op deze leuke en informele manier hebben we leuke gesprekken gevoerd en hebben we een goed beeld kunnen vormen over het kantoor.

Na de rondleiding en het speeddaten met de advocaten was het tijd voor een inhoudelijk programma. We kregen van twee jonge advocaten een workshop over pitchen. Wanneer een onderneming met een bepaald probleem zit en hier een zaak van wil maken, kan de onderneming een aantal advocatenkantoren om een ‘request for proposal’ vragen. Hierin moet het advocatenkantoor aangeven hoe ze van plan zijn de zaak aan te pakken en welke prijs zij ongeveer vragen. Wanneer het advocatenkantoor van mening is dat de opdracht zo belangrijk is dat ze alles op alles moeten zetten om de opdracht binnen te slepen, kunnen zij voor de onderneming gaan pitchen. In deze pitch laten zij zich van hun beste kant zien en leggen ze uit waarom juist zij de zaak tot een goed einde kunnen brengen. We kregen even de tijd om de pitch voor te bereiden en mochten deze vervolgens laten zien aan de twee advocaten. Het was erg grappig om te zien hoe de verschillende groepjes het aan hadden gepakt. Dit maakte de workshop zeer leerzaam!

De dag hebben we vervolgens afgesloten met een rondleiding door het kantoor, een groepsfoto en een goede borrel in de bar (beneden in het kantoor!) waar de drank rijkelijk vloeide en de borrelhapjes op ons stonden te wachten. Een leuke afsluiting van een bijzondere en leerzame dag!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan