Kantoorbezoek

BarentsKrans Advocaten en Notarissen, van Doorne, Van der Feltz Advocaten

Lees verder

Op vrijdag 19 maart brachten we een bezoek aan BarentsKrans Advocaten en Notarisen. Vrijdag 26 februari bezochten we Van Doorne en donderdag 3 maart brachten we een bezoek aan Van der Feltz Advocaten
BarentsKrans

Het eerste kantoorbezoek van een reeks van zeven voor de Legal Experience 2016 is een feit met een bezoek aan het kantoor BarentsKrans in Den Haag. Na een paar uur met het openbaar vervoer gereisd te hebben komen we dan aan op de locatie van bestemming. Een mooi pand in het politieke centrum van Nederland gelegen binnen één kilometer van de Hoge Raad der Nederlanden.

De ontvangsthal van het kantoor is net zo mooi als de buitenkant van het gebouw doet verwachten. Al snel worden we meegenomen naar een van de grotere vergaderzalen van het kantoor. Joost Luiten en Tim Raats, twee advocaten van het kantoor, hebben ons gedurende de dag te woord gestaan. Het kantoor is een van de grotere in Den Haag, gespecialiseerd op zowel het gebied van civiel- en bestuursrecht. Onder het genot van een kopje koffie en een heerlijke muffin is de groep in kleinere groepjes verdeeld om vervolgens een op werkelijkheid berustende casus voor te bereiden. Elke deelnemer van de LEX is een functie toegewezen. Eiser, gedaagde of rechter zijn de opties. We doen een pleittraining!

Hierna is het tijd om ons te gaan verdiepen in de casus die wij voorgeschoteld krijgen. De casus is afgeleid van een zaak die kort voor ons bezoek gediend heeft bij de rechtbank Den Haag, waarbij advocaten van BarentsKrans de gedaagde in die zaak bijgestaan hebben. Het betreft een privaatrechtelijk geschil met de rechtsvraag of er al dan niet een overeenkomst tot stand gekomen zou zijn. Voor zowel eiser als gedaagde zijn er genoeg argumenten te verzinnen om een rechter te laten zweten over het eindoordeel. Elke procespartij en de rechters hebben een kleinere vergaderzaal toegewezen gekregen om standpunten en argumenten voor te bereiden. Leuk is dat elke vergaderruimte bij BarentsKrans een andere naam heeft, vernoemd naar de verschillende provincies in Nederland. Op het moment van binnentreden in de vergaderzaal zijn de ‘producties’ voor de casus al op tafel gelegd. Wat het leuk maakte is dat na een uur plots een van de advocaten ‘binnenstormde’ met nader ingekomen producties. Reageren op een nieuw ingekomen producties had niemand verwacht. Dit zorgde voor een andere wending in het geschil wat het ook erg interessant maakte.

Nadat de voorbereidingstijd voorbij is, moet het geleverde werk getoond worden. Voor elke pleitgroep is iemand gaan pleiten. De rechters hebben vervolgens een vonnis uitgesproken. Het  leerzaamste aan dit alles is dat de begeleidende advocaten achteraf feedback geven over de sprekers. Niet alleen leerzaam voor de sprekers zelf, maar ook voor de overige deelnemers.

Na een rondleiding door het gebouw was het wel tijd voor een borrel. Zo kwamen wij naast de formele kant van BarentsKrans ook in aanraking met de gezellige informele vrijdagmiddag borrel. Onder genot van een drankje en een hapje werden nog wat woorden gewisseld tussen de studenten en de medewerkers. Al met al was het een geslaagd kantoorbezoek.

Naamloos-2

Van Doorne

In het kader van de Legal Experience  bezoeken we zeven advocatenkantoren. Op vrijdag 26 februari gingen we naar Van Doorne in Amsterdam. Bij binnenkomst werden we erg goed ontvangen door de recruiter. Direct hierna volgde een lekkere lunch in het gezellige bruine café middenin het kantoor. Tijdens de lunch werd ook al met een aantal advocaten  en recruiters kennisgemaakt.

Na de lunch gingen we naar de bovenste verdieping van het kantoor met een mooi uitzicht over de Zuidas. Hier kregen we eerst een algemene presentatie over het kantoor. Van Doorne telt 160 advocaten, notarissen en fiscalisten en opereert op veel verschillende rechtsgebieden.
Na de algemene presentatie kregen we een pleitinstructie. Hierin leerden we de do’s & don’ts van het pleiten. Dit werd ons bijgebracht door twee advocaten die in de procespraktijk actief zijn. Met deze tips vers in het geheugen werden we verdeeld in groepjes om te laten zien wat onze  aardigheden op dit gebied zijn. Dit werd gedaan aan de hand van een interessante casus.  We werden verdeeld in twee partijen, eiser en gedaagde. We moesten pleiten voor de rechtbank bestaande uit advocaten en een recruiter. De rechtbank was tevreden hoe wij de pleitinstructies hebben toegepast.

Na deze interessante en leerzame middag was het tijd voor de borrel in het sfeervolle bruine café. Hier waren allemaal lekkere hapjes en drankjes aanwezig. Daarnaast kon op informele wijze kennis worden gemaakt met de medewerkers van het kantoor. Het was een erg geslaagde dag met een leuke afsluiter. Bij het weggaan kregen we zelfs nog een mooie Van Doorne goodiebag. We hebben door deze dag allemaal een goede indruk gekregen van Van Doorne!

logo

Van der Feltz Advocaten

Voor de Legal Experience (hierna: LEX) bezoeken we zeven advocatenkantoren. Op 3 maart was het advocatenkantoor Van Der Feltz in Den Haag aan de beurt. Na de gebruikelijke lange reis richting het westen komen wij na ongeveer drie uur aan in Den Haag. Het bezoek vond dit keer niet plaats op het kantoor zelf, maar bij het Nationaal Toneel gebouw. Wij werden ontvangen met koffie en thee in de foyer met de toepasselijke naam de Van Der Feltz Foyer. De foyer wordt vaak door het kantoor gebruikt om groepen te ontvangen en evenementen te organiseren, omdat hun eigen kantoor daar enigszins klein voor is.

Van Der Feltz is een kantoor met twaalf advocaten die zijn gespecialiseerd in vastgoed, milieurecht, gezondheidsrecht, onteigeningen, overheidsaansprakelijkheid en cassatie bij de Hoge Raad. Zij adviseren en procederen in zaken waarin het publieke belang een grote rol speelt en staan daar overheden en ondernemingen bij.

Na een inleidend praatje door partner Willem Bosma over het kantoor gaven Matthijs Timmer en Nikky van Triet een inhoudelijke presentatie. Deze presentatie paste perfect in het straatje van het onderwerp van de reis: Big Data: data-innovatie vs. ‘the right to be forgotten’. In deze presentatie werd getracht met behulp van de wet en de huidige jurisprudentie een antwoord te geven op de vraag of het mogelijk is om daadwerkelijk vergeten te worden op het internet. Het ging vooral over de verhouding tussen artikel 8 EVRM en artikel 10 EVRM. Opmerkelijk blijft ook, dat Google een flinke stevige vinger in de pap heeft met betrekking tot het recht om vergeten te worden. Het was ook erg interessant met advocaten in discussie te gaan over deze stof. Na de presentatie kon iedereen naar hartenlust zijn vragen stellen voor het te schrijven essay.

De dag werd afgesloten met een borrel. Onder het genot van een drankje en een hapje konden we nog vragen stellen aan de advocaten. Bij de afsluiting van de borrel kreeg iedereen nog een souvenirtje van het kantoor mee, een mini Van Der Feltz flesje jenever. Kortom een zeer geslaagde middag.

Logo Van der Feltz Advocaten

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan