Mijn zusje is elf jaar oud en heeft haar middelbare schoolkeuze gemaakt. Om tot deze keuze te komen zijn haar prestaties acht jaar lang onder de loep genomen. Ze heeft een drempeltoets en een Cito-toets moeten maken om uiteindelijk met knikkende knieën een schooladvies te krijgen. Alle opendagen zijn bezocht. De voor-en nadelen van iedere school zijn naast elkaar gelegd. De ouders, broers en zussen hebben allemaal hun wijze woorden mogen zeggen. Nachten heeft ze wakker gelegen en uiteindelijk is de keus gemaakt. Waarom al deze moeite? Om niet de verkeerde keuze te maken. Ergens had ik een beetje medelijden met mijn zusje. De slapeloze nachten, al het gestress, was dat nou wel nodig?
“Jij bent vast rechten gaan studeren omdat je niet wist wat je wilde gaan doen” is een opmerking die de gemiddelde rechtenstudent vaak naar zijn hoofd geslingerd krijgt. “Was het maar zo’n feest” is tegenwoordig steeds vaker het antwoord. Een verkeerde studiekeuze is taboe. Waar ik mij nog gewoon kon inschrijven is tegenwoordig een ‘matchingsdag’ verplicht.1 Daarnaast zijn er tal van open dagen, meeloopdagen en online lessen waar scholieren aan deel kunnen nemen. Alles met maar één doel: de juiste studiekeuze. Universiteiten doen dit niet voor de lol. Tegenwoordig worden universiteiten afgerekend op de doorstroom van hun studenten. Een verkeerde studiekeuze kost een jaar. En dat jaar kost de universiteit geld.
Ook voor ons als studenten wordt de juiste keuze steeds belangrijker. Het BSA is ingevoerd, studiefinanciering is iets van het verleden en gratis reizen in het OV is aan banden gelegd. Al deze maatregelen hebben van langstudeerders een uitstervend ras gemaakt. Een jaar ‘verpesten’ kost tegenwoordig duizenden euro’s. De ideale student is tegenwoordig in vier jaar klaar met zijn master, heeft een goed gevuld cv en is lid geweest bij een studentenvereniging. Dit alles is van vitaal belang om zelf een goede werkgever te kunnen kiezen. Het studentenleven van de goede oude tijd begint een beetje op een utopie te lijken. De keuze om het als student een jaartje rustig aan te doen lijkt bijna wel een doodzonde. Als mijn zusje van elf deze verhalen hoort vraag ik me af of zij het studentenleven nog wel ziet zitten.
Het is niet verbazingwekkend dat de studiedruk van de huidige generatie zijn tol eist. Meer dan de helft van de studenten loopt tegenwoordig rond met psychische klachten.2 Want waar moet een student voor kiezen? Is dat werken, studeren, een commissie doen of een avond drinken?
Al deze drukte en stress dient de student uiteindelijk een hoger doel: het kunnen kiezen van zijn uiteindelijke werkgever. Iedere student zal uiteindelijk aan het werk moeten. Vanaf het eerste college wordt al duidelijk gemaakt dat presteren daarvoor belangrijk is. Tussen al die rechtenstudenten moet je je profileren, anders is kiezen onmogelijk. Maar staan bedrijven te wachten op 21-jarige, afgestudeerde, super studenten die ervoor gekozen hebben om in vier jaar hun studie te halen?
Van kinds af aan wordt kinderen verteld dat over keuzes goed nagedacht moet worden. Door de studiedruk zien studenten soms door de bomen het bos niet meer. Zou het niet heerlijk zijn om gewoon een eeuwige student te zijn? Geen last van studie en prestatiedrang, gewoon doen waar je zin in hebt?
Mijn zusje gaat na de zomer naar de middelbare school. Ik hoop dat de school haar gaat bevallen en dat ze na zes jaar de keuze kan maken om te gaan studeren. Ik hoop dat ze de juiste studie kiest. Dat ze in alle keuzes haar weg mag gaan vinden en de enige juiste keuze maakt: kiezen om zich geen zorgen te maken.
Jan Willem Volkers
Schrijf je dan in voor de Select Class en maak kennis met één van de meest toonaangevende advocatenkantoren ter wereld. Met een selecte groep derdejaars bachelor en master studenten (Nederlands, Fiscaal of Notarieel Recht) brengen we een bezoek aan onze kantoren in Amsterdam en Londen en kun je ervaren hoe het is om te werken voor een kantoor dat zich in de top van de internationale advocatuur bevindt. De Select Class vindt plaats van 11 t/m 13 mei 2016.
Kijk dan op www.ontdekcliffordchance.nl en schrijf je in vóór 28 maart 2016.