Beste lezer,

Lees verder

Een nieuw collegejaar, een nieuwe redactie en daarmee ook een nieuwe In Casu. In deze eerste editie van het collegejaar werpt de In Casu redactie een blik op een eeuwenoud maar toch actueel thema, namelijk de georganiseerde misdaad. Ditmaal niet meer vanuit huis, omdat de universiteit haar deuren – na een lange tijd van corona – weer geopend heeft. Lees snel verder!

Na een bewogen zomer waarin niet alleen de georganiseerde groeperingen in Nederland, maar van over de hele wereld van zich hebben laten horen, behandelen de redacteuren verschillende onderwerpen omtrent dit thema.

Ons land werd opgeschud door de moord op Peter R. de Vries. In een nagedachtenis aan één van Nederlands’ bekendste misdaadverslaggevers, worden zijn belangrijkste zaken besproken.
De Vries hield zich onder andere bezig met het Marengo-proces. Een zaak die veel aangewakkerd heeft voor wat betreft de Kroongetuigeregeling. Zo rijst de vraag hoe effectief de regeling daadwerkelijk is als het gaat om de georganiseerde misdaad. Juridisch gezien erg complex en daarom aanleiding om de regeling onder de loop te nemen.

Ook de motorbende Caloh Wagoh lijkt in verband te worden gebracht met bovengenoemde zaak.

Motorclubs als deze kunnen een mogelijke schakel vormen tussen onder- en bovenwereld. Vraag is dan ook of er sprake is van betrokkenheid en welke gevolgen daar mogelijk aan hangen.

Een ander toenemend maatschappelijk probleem is witwassen. Wat blijkt is dat er voor ons land nog veel werk aan de winkel is om deze maskeringen van geldstormen tegen te gaan.
Dit geldt eveneens voor de ‘war on drugs’ waar Nederland al jaren mee kampt. Zal legalisering dan wel regulering een bijdrage zal leveren aan vermindering van criminele activiteiten?

Deze drugscriminaliteit wordt tevens in de In Casu Podcast niet onbesproken gelaten door burgemeester Koen Schuilling en politiechef Frank Smilda. Bovendien gaan beide heren in op zaken als cybercrime, groeperingen en overige problematiek.

Uiteraard zal er ook een kijkje worden genomen over de grens. Mede wegens het terugtrekken van Amerikaanse troep uit Afghanistan door Joe Biden, keert de Taliban volledig terug in het land. In het Engelstalige-artikel wordt besproken hoe nu verder.

Verder wordt er aandacht besteed aan het haast dictatoriale beleid in Wit-Rusland dat gevoerd wordt door president Aleksandr Loekasjenko. Het land staat zwaar onder druk doordat flink wordt ingedruist tegen de Europese mensenrechten.

In Expert aan het Woord zal Oud-Officier van Justitie en huidige burgemeester van gemeente Achterkarspelen Oebele Brouwer daarnaast vertellen over zijn loopbaan. Hier komen vele verschillende aspecten van de georganiseerde misdaad aan bod.

Ik wens u veel leesplezier!

Irene Donker
Hoofdredacteur In Casu

In Casu redactie 2021-2022

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan