Kantoorbezoek de Brauw
Donderdag 11 maart stond het eerste kantoorbezoek van het internationaal studieproject gepland. Om 15:00 uur startte de zoom meeting met ongeveer 30 studenten. Telefoons uit, enthousiasme aan!
De introductie over de Brauw werd gegeven door Sofia Schumacher en Burak Dasdemir,. Sofia is recruiter bij de Brauw en is verantwoordelijk voor de litigation en fiscale studenten die bij de Brauw komen werken. Burak Dasdemir is werkzaam als advocaat en houdt zich bezig met het ondernemingsrecht.
De Brauw Blackstone Westbroek is een van oorsprong Nederlands advocatenkantoor. Het hoofdkantoor is dan ook gevestigd in Amsterdam. Daarnaast heeft de Brauw ook kantoren in onder andere Brussel, Shanghai, Singapore en London. Dit hangt samen met de ‘’the global mindset’’ die het kantoor hanteert. Verder komt ‘the global mindset’’ tot uiting in de manier dat er naast Nederlandse medewerkers ook internationale medewerkers werkzaam zijn bij de Brauw.
De Brauw is het grootste advocatenkantoor van Nederland met een team van ongeveer 700 mensen. Het kantoor richt zich voornamelijk op de “lead counsel”, de grote cliënten. Daarnaast neemt het kantoor ook vele pro bono zaken aan. Het is voor het kantoor van belang dat de zaken een impact hebben.
Ook hebben ze laten zien hoe een loopbaan bij de Brauw eruit kan zien. Globaal gezien begint iemand in een brauwerij. In het begin krijg je al zaken toegewezen en naarmate je langer bij het kantoor zit, krijg je ook meer verantwoordelijkheden.
Ocean Clean Up
Het tweede uur van het kantoorbezoek hebben we gekeken naar een case study van een pro-bono cliënt van de Brauw. Het woord was aan Jonathan Soeharno, hij besprak de ‘Ocean Clean Up’ organisatie. Deze organisatie streeft ernaar om al het plastic en afval uit de oceanen en rivieren te halen.
De Brauw heeft Ocean Clean Up als speciale pro bono zaak. Normaliter zijn de eerste 100 uur aan advies gratis. Bij deze organisatie is er voor gekozen dat ze voor alles gratis juridisch advies konden krijgen, omdat ze een speciale en belangrijke doelstelling hebben. Dit sluit aan bij de “lead counsel”. Ocean Clean UP richt zich op de vijf grote gebieden in de oceaan waar afval en plastic zich verzamelt. Twee van deze plastic eiland bevinden zich voor de kust van Californië en Hawaii. In het kantoorbezoek zijn een aantal juridische kwesties aan de studenten voorgelegd. Studenten konden daarop kiezen uit twee of drie antwoorden.
De eerste kwestie was de aansprakelijkheidsstelling voor het gebruik van de jachten van grote CEO’s. Een aantal Amerikaanse CEO’s hebben hun jacht aangeboden om sleepnetten achter te zetten. Bij schade van de jachten moet er echter wel een regeling zijn omtrent de aansprakelijkheid. Er is door de Brauw gekozen om een algemene aansprakelijkheidsbeding te maken. Ocean Clean Up heeft namelijk geen tijd te verliezen en wil dat alles zo snel mogelijk wordt geregeld. Om deze reden is er niet gekozen voor een uitgebreid contract. Een andere kwestie ging omtrent de juridische benaming van hun oceaansystemen om zo het plastic weg te krijgen. Is het een schip, is het een res nullius of is het voor onderzoek? Er is voor gekozen om het zowel een schip te maken als een onderzoeksinstrument. Op deze manier is er bij problemen sprake van Nederlands recht doordat het een schip is. De Brauw wou vooral voorkomen dat het systeem onder Amerikaans recht zou komen. Het schadevergoedingsregime is er verschrikkelijk en kan mogelijk tot een faillissement leiden.
Er ontstond hierdoor echter wel een probleem. Het systeem is natuurlijk niet een traditioneel schip, maar volgens internationaal recht moet het wel voldoen aan bepaalde eisen, waaronder een ‘emergency call’. De ‘emergency call’ implementeren in het systeem kon echter niet zo makkelijk, omdat het een gecompliceerd ontwerp was. Het oceaansysteem brak hierdoor ook. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuw systeem, waar ook de ‘energency call’ op kan zitten.
Als laatste maakt Ocean Clean Up gebruik van zogenoemde Intercepters. Deze machines zijn bedoeld om de rivieren schoon te maken. De rivieren zijn de grootste bron van vervuiling in de oceaan. Deze regels voor rivieren zijn echter veel gecompliceerder dan voor de oceaan. De rivieren zijn onderhevig aan de Staat waar de rivier ligt. De wetten en regels van een Staat kan problemen opleveren omtrent het mogen varen van de Intercepters.
Wat hebben geleerd?
We hebben veel geleerd over de organisatie van de Brauw en hoe een mogelijke loopbaan bij de Brauw eruit zou zien. Het is een enorme en complexe organisatie, die ook over de grenzen gaat. Werken bij de Brauw betekent niet dat je een 40 urige werkweek elke keer zou krijgen. Er wordt hier veel van je verwacht, maar dat betaalt zich terug in het werk dat je mag doen. Er is veel vrijheid binnen de Brauw om zaken te doen die jou echt aanspreken, waardoor het nooit zou vervelen.
Ook hebben we veel geleerd over de gang van zaken bij grote juridische kwesties bij hun pro bono zaken. Er kwamen veel juridische vragen naar boven bij de casus van de Ocean Clean Up. Hier werd ook weer duidelijk dat het kantoor heel grensoverschrijdend is en dat tijd ook een belangrijke factor is. Soms moeten beslissingen snel worden gemaakt. Het totaalplaatje bracht goed weer wat de Brauw zoal doet met één van hun belangrijkste cliënten.
Slot
Wij vonden het een heel interessant en indrukkend kantoorbezoek. De informatie die we hebben gekregen heeft ons enthousiast gemaakt om mogelijk een carrière te starten bij de Brauw. De veelomvattendheid van de zaken en het grensoverschrijdende karakter was heel erg gaaf en geeft een speciale eigenschap aan de Brauw.
Door:
Yasna Parwaz, Ruben Wanschers en Harte Havinga