Met mijn huisgenoten deed ik een weddenschap wanneer voor het eerst de woorden ‘corona’ en ‘COVID-19’ niet meer zouden vallen tijdens het achtuurjournaal. Mijn inzet? 30 november 2020. Naar mijn verwachting zal de aandacht tot die datum vooral gericht zijn op de gevolgen van dit geniepige virus. Tot nu toe overschaduwt het virus alle andere belangrijke nieuwsitems. Om die reden wordt in deze editie vooral gekeken naar ánder nieuws. Het thema is ‘editors choice’, wat betekent dat iedere redacteur over een onderwerp naar eigen wens zijn of haar artikel heeft geschreven.
Witwassen
Dit magazine staat bomvol interessante artikelen. Zo duiken we in de wereld van witwassen en terrorismefinanciering in het artikel “Operation Houston”. De redactie legt uit óf en hoe de WWFT deze criminele praktijken kan bestrijden.
Poetin
Terwijl de hele wereld volledig gefocust is op corona, grijpt Poetin ongemerkt zijn kans om zijn pensioen nog even uit te stellen. Door een grondwetsherziening zal hij als langst regerende president de geschiedenisboeken ingaan. Lees het artikel “Poetins wil blijft wet”.
Ruinerwold
Als gevolg van de coronacrisis ligt ook de Rechtspraak grotendeels stil. Een van de weinige zaken die desalniettemin doorgaat, is de Zaak-Ruinerwold. De redactie schetst de feiten van dit bizarre spookverhaal.
Dwangsommen
Het is algemeen bekend dat de coronacrisis tot ongekende economische schade voor ons land leidt. Maar niet alleen het virus duwt ons begrotingstekort naar een record van 90 miljard. Door een achterstand in de afhandeling van asielaanvragen van 30.000 asielzoekers is de Nederlandse staat wekelijks 1 miljoen euro belastinggeld kwijt aan het betalen van dwangsommen. In het artikel “Compensatie voor asielzoekers loopt uit de hand” lees je hoe deze sommen zo hoog hebben kunnen oplopen.
Geschillenregeling
Op dit moment ligt bij de wetgever een wetsontwerp op tafel om de geschillenregeling voor aandeelhouders aan te passen. De huidige geschillenregeling kent veel knelpunten. In het artikel “Voorontwerp geschillenregeling: kat in de zak?” wordt onderzocht of de nieuwe geschillenregeling de mankementen kan verhelpen.
Rookverbod
In het artikel “Hoe de roker en het rookverbod onder vuur kwamen te liggen”wordt aandacht besteed aan het rookverbod dat per 1 april 2020 is ingegaan. Nederlanders merken hier nu nog niets van, omdat de cafés tot op heden gesloten zijn, maar de redactie blikt vast vooruit op de gevolgen.
Interview
Deze editie zou niet compleet zijn zonder een artikel over het coronavirus. Daarom wordt het magazine afgesloten met een interview met de VVD-er Dennis Wiersma, Tweede Kamerlid, woordvoerder Hoger Onderwijs en (Macro-)Economie. Hij gaat in op de gevolgen van de coronacrisis voor studenten.
Tot slot zou ik graag de In Casu redactieleden willen bedanken voor hun inzet. Vol enthousiasme schreven zij de meest interessante blogs en artikelen. Uiteraard wil ik ook alle lezers bedanken. Voor jullie schrijven we immers dit blad! In oktober zal een nieuwe redactie en nieuwe hoofdredacteur klaar staan om jullie van het laatste nieuws te voorzien. Voor nu wens ik jullie veel leesplezier, maar bovenal:
Hoofdredacteur In Casu
De redactie schrijft naast het In Casu Magazine ook In Casu Blogs! Benieuwd? Klik en lees meer!
Maak na het lezen de quiz en maak kans op een E-reader ter waarde van €95,-!