Beste lezer,

Lees verder

Misschien liep je vroeger voor een paar euro een krantenwijk of vulde je vakken bij de plaatselijke Albert Heijn. Een eerste bijbaantje vormt voor veel jongeren hun eerste aanraking met het arbeidsrecht. Als kersverse vakkenvuller is dit waarschijnlijk niet iets waar je, je bewust van bent. Toch zorgt de ondertekening van je eerste arbeidsovereenkomst voor de totstandkoming van allerlei rechten en plichten die je geniet als werknemer. In deze editie van de In Casu verdiept de redactie zich in deze tak van het recht.  

Soms kan het discutabel zijn of sprake is van een arbeidsovereenkomst. Zo speelde in de Deliveroo zaak de vraag of maaltijdbezorgers aanspraak kunnen maken op een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf of dat zij zzp’ers zijn. In het artikel ‘the Deliveroo case’ lees je over de uitkomst in deze zaak. De wetgever heeft ingespeeld op de groeiende kloof tussen sterk staande vaste medewerkers en onzekere flexmedewerkers. Op 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (‘WAB’) geïntroduceerd.  In het artikel ‘Wet arbeidsmarkt in balans: in vogelvlucht’ lees je hoe de ‘WAB’ deze kloof verkleint.

Het geheim van een welvarende organisatie is een goede samenwerking tussen werknemers. Werkgevers zetten teambuilding vaak in als troef om medewerkers te inspireren, motiveren en behouden. Maar stel dat tijdens een bedrijfsuitje een ongeval plaatsvindt. Het artikel ‘Werkgevers, wees gewaarschuwd!’ bespreekt wie in dit soort gevallen aansprakelijk is.

Dat mediation de oplossing kan bieden voor conflictoplossing zónder dat de rechter eraan te pas hoeft te komen, lees je in het artikel ‘Arbeidsconflict met de baas? Wees geen dwaas!’

Wat kan je verder verwachten in deze In Casu? In de rubriek ‘Expert aan het Woord’ neemt prof. mr. dr. Saskia Peters ons mee in het arbeidsrecht. Verder brengt het artikel ‘bestrijdt een basisinkomen de armoede?’ de effecten van een basisinkomen in kaart. Zou het toekennen van een maandelijks bedrag aan mensen de Nederlandse economie kunnen laten groeien? Ter afsluiting van deze editie is een artikel geschreven over het realityprogramma de Gouden Kooi. De verliezers van het programma vonden dat zij recht zouden hebben op een WW-uitkering, maar het UWV verzette zich hiertegen. Uiteindelijk werd doorgeprocedeerd tot aan de Hoge Raad. Lees over de juridische procedure in het artikel ‘Van Gouden Kooi naar de WW’.

Bente de Wilde

Hoofdredacteur In Casu

In Casu redactie 2019-2020
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan