Kantoorbezoeken

Lees verder

Trip Advocaten & Notarissen

Op 29 november vond het allereerste kantoorbezoek van de Legal Experience 2020 plaats. Deze was bij Trip Advocaten en Notarissen in Groningen, waardoor we er lekker op de fiets heen konden. Trip advocaten bevindt zich namelijk in een groot pand aan de Hereweg. Nadat we zijn ontvangen met koffie en thee mochten we plaats nemen in de grote vergaderzaal. Er werd een korte presentatie gegeven over Trip. Trip is de grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland met 80 juristen verspreid over Groningen, Leeuwarden en Assen. Ze richten zich voornamelijk op het nationaal recht, maar ook internationale kwesties. De rechtsgebieden zijn enorm uiteenlopend; van bestuursrecht tot ambtenarenrecht, van arbeidsrecht tot insolventierecht, van informatierecht tot milieurecht en van familierecht tot economisch strafrecht. Het basisprincipe van Trip luidt: voorkomen is beter dan genezen.

Na de korte uitleg over het kantoor kregen we een presentatie over onderhandelen. Onderhandelen is namelijk een eigenschap die een advocaat goed moet beschikken.

Er zijn 5 soorten onderhandelaars: doordrukker, exploreer, compromis, vermijden en de toegever. Na een korte uitzetting wat allemaal van belang is bij onderhandelen, mochten we zelf de Thomas Killman-test gaat doen om te kijken welke onderhandelaar je was. Er zaten geen grote verassen bij voor de groep en de resultaten kwamen vooral overheen met de voorspellingen. Daarnaast hebben we ook een proef gedaan. De groep werd gescheiden in twee groepen. Iedere groep kreeg een opdracht mee waarover je moest gaan onderhandelen, maar je wist niet de opdracht van de tegenpartij. Het bleek dat beide groepen de opdracht hadden gekregen om de wederpartij achter zijn of haar stoel te laten staan. Bijna de hele groep is dit gelukt tijdens de onderhandeling, op een groepje na waarbij de wederpartij alleen in zijn eigen belang had gehandeld. Het was erg leerzaam om het onderhandelen in praktijk toe te passen.

De dag werd afgesloten met een borrel waar verschillende medewerkers van Trip aansloten. Een mooie gelegenheid om te netwerken.

Dirkzwager

Op 9 januari 2020 is de delegatie van de Legal Experience afgereisd naar het oosten van het land. Het kantoor Dirkzwager stond op het programma. Dirkzwager is gevestigd in Arnhem & Nijmegen, het heeft 300 werknemers en kan daarmee bestempeld worden als een groot kantoor. Het is hiermee een van de weinig grote kantoren buiten de randstad. Dirkzwager is actief in bijna alle rechtsgebieden. Het kantoor onderscheidt zich naast de geografische ligging ook qua mentaliteit. Het credo doe maar normaal dan doe je al gek genoeg gaat hier dan ook op. Desondanks staat zelfontplooiing wel hoog in het vaandel. Iedere deelnemer moest zich bij aankomst onderscheiden van de massa door te vertellen waarin hij/zij als enige zou uitblinken. Hiermee werd het ijs meteen gebroken en ontstond er een ontspannen sfeer.

Vervolgens gaf Jeroen Lubbers, alumnus van de RUG, een minicollege. Jeroen Lubbers is advocaat en is gespecialiseerd in IT-recht. De onderwerpen uit dit college sloten dan ook mooi aan op het thema van de LEX. In zijn college ging Jeroen dieper in op de juridische complicaties die ontstaan bij het gebruik van de blockchain, smart contracts en artificial intelligence.

Hij illustreerde dit door voorbeelden uit zijn eigen praktijk te gebruiken. Na afloop van het college kwam er een tweede advocaat: Lisette Gotink. We kregen de mogelijkheid om Lisette & Jeroen het hemd van het lijf te vragen. Vragen over bijzondere rechtszaken, salarisstroken & relaties op de werkvloer: niks was te gek en alles mocht gevraagd worden. Door deze vragen werd er voor de deelnemers een beter beeld geschetst over de realiteit op de werkvloer.

Na afloop van deze leerzame vragenronde sloten we de dag af met een borrel (verrassing). Tijdens de borrel kwamen naast Jeroen & Lisette ook andere advocaten langs. De sfeer was net als tijdens de colleges ontspannen. De advocaten hadden allemaal een open houding en het was laagdrempelig om extra vragen te stellen. Hierdoor kwamen we te weten hoe de verhoudingen liggen tussen de werknemers buiten de kantoortijden om. Na een leerzaam college, interactieve vragenronde & een gezellig borrel keerden we tevreden terug naar het hoge noorden.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan