Beste lezer,

Lees verder

Een nieuw jaar is het perfecte moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. In deze editie van In Casu blikt de redactie veel verder terug: op de cruciale historische hoogtepunten uit onze juridische geschiedenis.

Onze tijdreis begint in 1602: de Verenigde Oost-Indische Compagnie wordt opgericht. Het werd de voorvader van ons hedendaagse vennootschapsrecht. Lees het artikel “Via VOC naar vennootschapsrecht”.

1921, het jaar waarin het Elektriciteitsarrest wordt gewezen, vormt de eerste stap naar de ‘verdigitalisering’ van onze jurisprudentie. De burger van nu heeft, steeds vaker met ‘virtuele’ vermogensdelicten te maken. De rechter past zich aan aan de digitale samenleving. Lees hierover in het artikel “Computercriminaliteit, moderne vorm van diefstal?”.

Verder reizend door de jaren, staan we stil bij juridische vraagstukken ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Door zijn vermeende meegaandheid met de Duitse bezetters werd de Hoge Raad vaak bestempeld als verrader. In het artikel “de Hoge Raad ‘slappeling’ in de Tweede Wereldoorlog?” lees je hoe onze hoogste rechter het ooit zo ver heeft laten komen. 1945, de nazi’s moesten worden gestraft. Maar hóé dat moest gebeuren was niet duidelijk.

Het Neurenberg Tribunaal dat werd opgericht in 1945, bood de oplossing. Lees over de moeizame totstandkoming van dit internationale strafhof in het artikel “The dilemmas concerning the Nuremberg trials”.

Iets verder weg van huis en dichter bij de tijd van nu zorgt de opheffing van de Nederlandse Antillen in 2010 voor ingrijpende veranderingen. In het artikel “Einde van de Nederlandse Antillen, een nieuw begin” lees je over de rechterlijke gevolgen op het moment dat twee landen en drie eilanden aan ons Nederlands staatsbestel worden toegevoegd.

In de rubriek ‘Expert aan het Woord’ neemt prof. mr. Jelle Jansen ons mee in zijn juridische historische hoogtepunten. Lees in dit interview over zijn hoogtepunten binnen het Romeins recht, binnen de Faculteit en juridische hoogtepunten uit de afgelopen eeuw.

Terugkijkend op 2019 is dit het jaar dat het vrouwenkiesrecht 100 jaar bestaat. Het vrouwelijk aandeel in topfuncties stijgt ieder jaar, maar nog steeds zijn vrouwen in de minderheid. Het artikel “100 jaar vrouwenkiesrecht. Een strijd vol verzet!” beschrijft de lange weg van emancipatie. Zou een stijging van het vrouwelijk aandeel in topfuncties geen mooi voornemen voor 2020 zijn?

De redactie wenst jullie veel leesplezier, kennisvergroting en een voorspoedig 2020 toe!

Bente de Wilde

Hoofdredacteur In Casu

In Casu redactie 2019-2020
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan