Kantoorbezoeken

 

Lees verder

De deelnemers van de Legal Experience 2019 gingen langs bij verschillende kantoren. Lees hieronder de kantoorverslagen van de laatste vier kantoorbezoeken!
Pels Rijcken advocaten en notarissen

Door: Dana van den Brand, Hidde van der Lende en Frank Tuin

Op 21 maart zijn we met de LEX afgereisd naar Den Haag voor het kantoorbezoek bij het advocatenkantoor Pels Rijcken. Vanaf de buitenkant leek het niet zo’n groot kantoor, maar niets was minder waar toen we eenmaal binnen waren. Toen we aankwamen kregen we eerst een kop koffie met wat lekkers. De dag begon met een presentatie door recruiter Bahador Rezaian. Tijdens deze presentatie kwam onder andere naar voren waarin dit kantoor zich onderscheid van alle andere top 10 advocatenkantoren. Pels Rijcken behandelt zaken op veel verschillende rechtsgebieden, maar de gemene deler blijft het maatschappelijke karakter van de zaken. Dit komt onder andere door de aanwezigheid van de landsadvocaat (Reimer Veldhuis). De landspraktijk brengt met zich mee dat de advocaten van Pels Rijcken in veel zaken optreedt voor de Staat. Nadat we dankzij het verhaal van Bahador een goed beeld hadden gekregen van de praktijk van Pels Rijcken, was het tijd om van twee advocaten hun ervaringen te horen. Deze advocaten waren Raf Vermolen, werkzaam op de sectie Ruimte en Milieu, en arbeidsrechtadvocaat Claire Huijts. Zij vertelden beiden iets over henzelf en hun motivatie voor het kantoor. Na hun korte introductie werden wij in de gelegenheid gesteld Raf en Claire enige vragen te stellen. Om eventuele verlegenheid weg te nemen, mochten we anoniem onze vragen op een kaartje schrijven.

Door deze methode werden een aantal interessante en goede vragen gesteld, die anders wellicht niet aan bod waren gekomen. Na deze vragenronde was het alweer tijd voor het laatste onderdeel van dit kantoorbezoek: een sollicitatietraining. Deze training bestond uit meerdere onderdelen en werd gegeven door de andere recruiter van Pels Rijcken: Elisabeth Matthes. In deze training hebben we  onder andere geleerd hoe we om kunnen  gaan met de meest voorkomende vragen bij sollicitatiegesprekken, om te voorkomen dat je terugvalt op de clichés. Vervolgens hebben we tips gekregen hoe we onze cv’s zo goed mogelijk kunnen opbouwen. Bijvoorbeeld wat we wel op onze cv’s kunnen zetten, maar vooral ook, welke dingen niét. Nadat er uitleg was gegeven over eventuele stages en werkstudentschappen bij Pels Rijcken, was het tijd voor de afsluitende borrel bij de bar van het kantoor. Hier kwamen we een aantal oud-JFV’ers tegen, die inmiddels al weer enige tijd werkzaam zijn bij dit kantoor. Het was leuk om hun ervaringen te horen over het verlaten van Groningen en het aan de slag gaan in Den Haag. Al met al hebben we deze dag een goed beeld gekregen van de praktijk van Pels Rijcken en de werkzaamheden die door de advocaat-stagiaires worden verricht.

Autoriteit Consument en Markt

Door: Joost Houtmann, Iason van der Meulen en Berber Speerstra

Op vrijdag 22 maart vond ons tweede kantoorbezoek in Den Haag plaats. Nadat we een avond en ochtend de tijd hadden gehad om deze gezellige stad te ontdekken, was het tijd om de Autoriteit Consument en Markt te bezoeken. Dit kantoorbezoek was bijzonder, want ACM is het enige niet-advocatenkantoor in onze reeks van acht kantoorbezoeken. De ACM ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt consumentenbelangen. Het is een toezichthouder op het gebied van mededinging, de telecommunicatie en het consumentenrecht. We werden hartelijk verwelkomd met koffie en thee alvorens het programma plaatsvond. Eerst werden medewerkers van de verschillende directies voorgesteld en kregen we een kijkje binnen elke directie Daarna begon al snel het interactieve programma. De hele groep werd verdeeld in kleinere groepjes en binnen deze groepjes moesten we verschillende termen toelichten en deze vervolgens bespreken. Daarna gingen we de ‘De kip van morgen-casus’ behandelen. We werden in drie groepen verdeeld. Het eerste groepje was de supermarktketen, de tweede de consumentenbond en het derde groepje was de ACM. In deze casus ging het om de vraag of de zogenaamde Plofkip uit de schappen gehaald mocht worden, om de meer duurzame kip als uitgangspunt te nemen.

Vanuit het oogpunt van onze partijen moesten we deze casus behandelen. De standpunten van de supermarktketen en de consumentenbond werden vervolgens toegelicht. Het was aan het groepje dat de ACM vertegenwoordigde om te beoordelen welke partij de sterkste standpunten had en of er sprake was van een inbreuk op het consumentenrecht. Deze casus maakte goed duidelijk hoe de ACM in de praktijk te werk gaat. Als afsluiting van het interactieve programma, werd nog een aantal stellingen behandeld. In kleine groepjes beoordeelden we de juist- of onjuistheid van deze stellingen. Al met al was deze middag ontzettend leerzaam. We hebben een kijkje kunnen krijgen in de keuken van de ACM. Doordat er werknemers van de verschillende directies aanwezig waren, hebben we een goed beeld gekregen van de verschillende kanten die de ACM kent. Het interactieve programma bracht mee dat we zelf in de stof moesten duiken, waardoor het snel duidelijk werd waar de ACM voor staat! De middag en ons tweedaagse bezoek aan Den Haag, werd afgesloten met een borrel. De dag werd nog eens goed besproken onder het genot van een hapje en drankje. Na de borrel zijn we met zijn allen weer in de trein gestapt, op naar het hoge noorden.

Simmons & Simmons 

Door: Vincent de Jong en Lara van Straten

Op donderdag 25 april verzamelden we met een groep van dertig rechtenstudenten op het Centraal Station te Groningen. Deze keer om met zijn allen te vertrekken naar het kloppende hart van de advocatuur: de Zuidas. Wij mochten het internationale advocatenkantoor Simmons & Simmons bezoeken. Na een treinreis van tweeënhalf uur kwamen we aan tussen de mooie gebouwen die de Zuidas te bieden heeft. Eenmaal aangekomen bij Simmons & Simmons werden we warm onthaald door de recruiter, Claire van Raay. We werden naar een vergaderruimte geleid en nadat iedereen voorzien was van een kop koffie en wat lekkers, kregen we een algemene introductie over het kantoor. Simmons & Simmons is een internationaal advocatenkantoor met wereldwijd maar liefst 21 vestigingen. Het kantoor onderscheidt zich door hun focus op diversiteit en de toegankelijke cultuur. Daarnaast heeft het kantoor als een van de weinige Zuidas-kantoren een grote intellectueel eigendomsrecht-praktijk met een volledige Soft IP-sectie. Op het gebied van intellectueel eigendom heeft Simmons & Simmons grote zaken gedaan. Het kantoor was bijvoorbeeld partij bij zaken waarbij AVROTROS en Google betrokken waren. Na de introductie hadden we een goed beeld over het kantoor. Vervolgens kwam Paul Tijam vertellen over zijn carrière en ervaringen. Paul is IE-advocaat en tevens partner bij Simmons & Simmons. Hij was niet van plan om advocaat te worden en had dan ook andere studies gedaan voordat hij uiteindelijk terecht kwam bij de studie Rechtsgeleerdheid. Daarbij heeft hij stage gelopen bij verschillende Zuidas-kantoren; het harde werken trok hem aan.

Paul heeft eerder bij een ander kantoor op de Zuidas gewerkt, maar voelt zich bij Simmons & Simmons toch echt op zijn plek. Het prettige aan het kantoor vindt hij dat wanneer je solliciteert voor een bepaalde sectie, en vervolgens ook wordt aangenomen, je daar ook werkzaam zult zijn. Er wordt over het algemeen niet gewisseld van sectie. Hij ervaart dit als zeer belangrijk, aangezien hij in het verleden andere ervaringen heeft gehad. Paul was erg openhartig over zijn ervaringen en carrière. De wijze les die hij ons wilde meegeven, luidde als volgt: ‘doe wat je wilt en wees niet bang om te veranderen van studierichting of kantoor als je tot de conclusie komt dat je je niet volledig op je plek voelt. Doe waar je je goed bij voelt en laat je niet beïnvloeden door verwachtingen van anderen.’ Het doel van zijn verhaal was om te laten zien dat niet iedereen in één keer op de juiste plek terecht komt. Na het verhaal van Paul kregen we een introductiecollege over het intellectuele eigendom van twee advocaat-stagiaires. We kregen eerst uitleg over de soorten IE-rechten: auteursrecht, merkenrecht, handelsnamenrecht, octrooirecht en modellenrecht. Daarna kregen we een uitgebreide casus waaruit verschillende IE-rechten gedestilleerd konden worden. Vervolgens was het de bedoeling om te kijken of deze rechten ingeroepen konden worden. De oplettende student kon tot de conclusie komen dat alle behandelde IE-rechten aan bod kwamen. Na het oplossen van de casus gingen we met zijn allen naar de kantoorbar, genaamd ’t Akertje. Na afloop van de borrel zijn we weer met de trein terug gegaan naar het hoge noorden. Het was een zeer geslaagde dag!

PlasBossinade advocaten en notarissen

Door: Nina van der Leest en Silke van Dijk

10 mei 2019, het laatste kantoorbezoek van de LEX is aangebroken. PlasBossinade advocaten en notarissen staat op de planning. Het kantoor heeft vestigingen in Groningen, Haren en Rotterdam, alleen we blijven gelukkig dichtbij huis deze keer. Op de fiets gaan we er met z’n allen naartoe. Nadat we zijn ontvangen met een kop koffie of thee neemt Marianne Riemersma, de HR-manager, het dagprogramma met ons door. Door middel van onze naambadges zijn we verdeeld in twee groepen. Groep A krijgt eerst een presentatie over het kantoor van Marijn Nuijens en Marleen van Mourik. Groep B start aan de casus onder begeleiding van Romme Varkenvisser en Rima Jengibarja. Na 45 minuten en een pauze wordt er gewisseld. Tijdens de presentatie krijgen we veel te horen over het kantoor, maar ook over de werkgebieden van Marijn en Marleen. Marijn vertelt gepassioneerd over aspecten van het bouwrecht en Marleen over het aansprakelijkheidsrecht, ook halen ze verschillende zaken aan waar zij zich de afgelopen tijd mee bezig hebben gehouden. Wat opviel aan het advocatenkantoor was dat het anders dan andere kantoren de mogelijkheid biedt om na verloop van tijd parttime te gaan werken. Erg leuk aan dit kantoor was dat ze een interactief onderdeel hadden georganiseerd, zo krijg je een betere indruk van het kantoor en blijft het bezoek je langer bij.

De casusopdracht was als volgt opgebouwd: Groep A is de advocaat van eiser in de zaak en groep B vertegenwoordigt de verweerder. Beide groepen worden weer onderverdeeld in twee groepen, zodat er later op de middag twee zaken voorkomen. We moeten zelfstandig de casus oplossen en worden op weg geholpen door Romme en Rima. Daarna wordt de zaak voorgebracht voor de jury bestaande uit Marijn, Marleen en Frouke. Inmiddels is de groep goed op elkaar ingespeeld en worden beide zaken met veel grappen behandeld. Nadat eiser en verweerder ook repliek en dupliek hebben gevoerd, gaat de jury in beraad over de winnaars. Na druk overleg krijgen alle vier groepen feedback van de jury. Het is een nek aan nek race, maar er kunnen maar twee groepen winnen. Iedereen krijgt een goodiebag van het kantoor met handige gadgets, alleen de winnaars die krijgen een extra volle goodiebag. De middag eindigt met bier en bitterballen, twee favoriete dingen van ons studenten. Al gauw sluiten meer personeelsleden aan bij de vrijdagmiddagborrel. Een deel van het gezelschap vergrijpt zich aan de voetbaltafel en zo eindigt een geslaagde dag. Het traject van de Legal Experience zit erop. Wat was het fantastisch!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan