Kantoorbezoeken

Lees verder

“De deelnemers van de Legal Experience 2018 gingen langs bij verschillende kantoren. Lees hieronder de kantoorverslagen van de laatste kantoorbezoeken!”

Van der Feltz advocaten

Door: Laurien Nijenhuis en Sara Bakker

Op vrijdag 4 mei brachten wij in het kader van de Legal Experience een bezoek aan advocatenkantoor Van der Feltz advocaten in Den Haag. We werden warm ontvangen door advocaat-stagiaire Indira Stolze en na een kort voorstelrondje kregen we een rondleiding door het mooie pand. Het rijksmonument bevindt zich in de ambassadewijk van Den Haag en in de buurt van het Vredespaleis. Zeker geen verkeerde werkplek. Na de rondleiding werd ons het een en ander verteld over het kantoor. Het kantoor is gespecialiseerd in vastgoed, overheidszaken en civiele cassaties. Daarnaast is het een jong  en kleinschalig kantoor. Jong in de zin dat het nog niet zo heel lang bestaat, maar ook als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd van de werknemers. Kleinschalig omdat er slechts 29 mensen werkzaam zijn, waarvan achttien advocaten inclusief partners.

Vervolgens kregen we de kans enkele ongeoorloofde vragen te stellen. Uiteraard wilde iedereen graag weten of men tot diep in de nacht doorwerkte en hoe belangrijk cijfers nu eigenlijk zijn. De antwoorden hierop lagen uiteraard, zoals wel vaker, in het midden. ‘In principe werken we niet tot laat, maar het kan wel voorkomen’ en ‘cijfers zijn belangrijk, maar zeggen niet alles’. Na dit vragenrondje hield partner Willem Bosma nog een inhoudelijk verhaal over de rol van het gelijkheidsbeginsel bij projectontwikkeling. Moeten gelijke gevallen gelijk worden behandeld bij de uitgifte van grond? Hij benadrukte dat dit soort vraagstukken zich afspelen op het snijvlak van het bestuursrecht en het civiele recht. We sloten de ochtend af met een goed verzorgde lunch, zodat we met een volle maag onze weg konden vervolgen richting Amsterdam. Al met al een geslaagd bezoek!

Loyens & Loeff

Door: Kevin Suurd en Iris Oostland

Vrijdag 4 mei gingen dertig studenten die deelnemen aan de Legal Experience op bezoek bij Loyens & Loeff in Amsterdam. Na een lange reis vanaf Groningen kwamen we aan bij het prachtige gebouw van Loyens & Loeff. Na een warm ontvangst met koffie, thee of fris waren we klaar voor een kennismaking met het kantoor.

Het programma begon met een presentatie over het kantoor door Martijn Schoonewille – partner op de praktijkgroep Banking & Finance, Maarten van Laar, Claire Scholten en een aantal recruiters. Hier hebben we gezien hoe groot en veelzijdig Loyens & Loeff is. Loyens & Loeff heeft wereldwijd 12 kantoren, waaronder kantoren in Rotterdam, Parijs, New York en Tokio. Loyens & Loeff richt zich op Nederlands, Belgisch, Luxemburgs en Zwitsers recht. Het kantoor kent een full-service praktijk. Naast ondernemingsrecht en fiscaal recht, worden ook zaken gedaan uit de praktijkgebieden bestuursrecht, vastgoed en verzekeringsrecht.

Daarna was het tijd voor een quiz. Er werden verschillende teams gemaakt, waaronder ook teams met studenten uit Amsterdam van de Juridische Faculteit der Amsterdamsche Studenten (JFAS). De quiz bestond uit drie onderdelen. Eerst werden vragen gesteld over het ondernemingsrecht, vervolgens kwam het mededingingsrecht aan bod. De quiz eindigde met een aantal vragen over Loyens & Loeff. Een team bestaande uit studenten uit Groningen en Amsterdam won de quiz en kreeg een reep Tony Chocolonely mee naar huis.

Het kantoorbezoek eindigde aan de bar. Hier was gelegenheid om met advocaten en recruiters te praten. Na een aantal drankjes van barman Ray kwamen de gesprekken al snel op gang. Daarnaast bood het geweldige terras de mogelijkheid om nog even van de heerlijke zon te genieten! Na een leuke en leerzame dag was het tijd om met de trein terug te gaan naar Groningen. Al met al was het een zeer geslaagd bezoek. Bedankt Loyens & Loeff!

Stellicher advocaten 

Door: Jurriaan Puijpe en Jan Bakker

Op vrijdag 23 maart bezochten de deelnemers van de Legal Experience het zevende advocatenkantoor: Stellicher advocaten in Arhnem. Met Toronto alweer enige tijd achter ons gelaten reisden we af naar de hoofdstad van Gelderland. Bij aankomst in het karakteristieke gebouw worden we met de groep vriendelijk ontvangen door mr. Eline Conradi en mr. Moniek Vos. Beiden hebben zowel hun bachelor als master gevolgd in Groningen en tevens zijn ze beiden ondernemingsrechtadvocaat.

Na de ontvangst wordt er aangevangen met een presentatie over het kantoor. Stellicher advocaten is een relatief nieuw kantoor, maar qua kennis en ervaring is het allesbehalve nieuw. Voorheen was Stellicher advocaten namelijk onderdeel van Hekkelman Advocaten & Notarissen. Op dit moment bestaat het kantoor uit ruim 40 medewerkers. De rechtsgebieden hebben vooral betrekking op het arbeidsrecht, ondernemingsrecht, vastgoed, personen- en familierecht en aansprakelijkheid, verzekeringen en letselschade. Verder wordt er verteld dat de cliënten zeer divers zijn: ondernemende particulieren, MKB+, industriebedrijven, recreatiebedrijven, ICT-bedrijven, zorginstellingen, retail, transport en startende ondernemingen.

Daarnaast biedt Stellicher advocaten ook de mogelijkheid om stage te lopen wanneer je derde- of vierdejaars student bent. De studentstage is een algemene stage die in principe 6 weken duurt. Hierdoor kun je ontdekken of de advocatuur bij je past. Het kantoor onderscheidt zich doordat het een regionaal kantoor is en dus iets kleinschaliger. Tijdens de studentstage woon je zittingen bij, stel je memo’s op, doe je jurisprudentie werkzaamheden, woon je besprekingen met cliënten bij, volg je lezingen en inhouse-cursussen en doe je mee aan de kantooruitjes.

Verder werd er vermeld dat je wel op tijd moet gaan zoeken voor een stageplek. Je persoonlijkheid en de klik zijn naast je taalgebruik, cijferlijst en motivatiebrief van essentieel belang. Er worden nog stages aangeboden voor komend collegejaar 2018-2019! Dus schroom niet om te solliciteren.

Na afloop van de presentatie kregen we in twee groepen een rondleiding door het kantoorgebouw. Opvallend waren de ruime werkplekken met uitzicht op het park. In dit park wordt tijdens lunchpauzes ook gewandeld door de advocaten. Andere eyecatchers waren de blogroom en het uitgebreide archief. Bij Stellicher advocaten is het de bedoeling dat elke advocaat een aantal blogs per jaar schrijft, hiervoor is de blogroom ingericht. In deze kamer kunnen de advocaten ongestoord nadenken over het onderwerp en de inhoud van hun blog.

Aan het einde van de rondleiding kwamen wij terug in de ruimte waar we aan het begin van de dag een kantoorpresentatie kregen. In groepen van vier kregen we een aantal opdrachten, voor elk goed antwoord viel een puzzelstukje te verdienen. Hoe meer puzzelstukjes verzameld waren, des te meer informatie had jouw groepje voor de beslissende vraag. Dit was een leuke en leerzame oefening voor de deelnemers, waar ook nog eens een prijs aan was verbonden voor het winnende groepje. Hierna werd er een grote box op tafel gezet, waar de deelnemers hun vragen aan de advocaten in konden stoppen. Hierdoor konden we anoniem vragen stellen en kwamen er vragen aan de orde die anders waarschijnlijk nooit gesteld waren.

We kijken terug op een geslaagde dag, die werd afgesloten met een borrel met heerlijke hapjes en drankjes. De studenten hebben een goed beeld van Stellicher advocaten gekregen.

Dommerholt Advocaten

Door: Charlotte Eveleens en Willemijn Jansma

Op 22 maart werden wij, deelnemers van de Legal Experience 2018 (hierna: LEX) op het station in Zwolle ontvangen door Bea Scholtens. Er stond een oude schoolbus voor ons klaar om ons vervolgens naar het kantoor te brengen. Onderweg werden enkele leuke feitjes over de stad verteld, een erg origineel ontvangst.

Aangekomen op het kantoor van Dommerholt stonden er verschillende versnaperingen voor ons klaar. Deze lunch was wederom erg goed verzorgd. Het openingswoord werd gedaan door advocaat Marnix van Daal. Hij deed eerst een inleidend verhaal over Dommerholt. Dommerholt is namelijk niet alleen in Zwolle gevestigd, maar ook in Apeldoorn, Eelde, Heerenveen en Groningen.

Nadat Marnix iets over het kantoor had verteld, wijdde hij een deel aan zijn  motivatie om destijds voor Dommerholt te kiezen. De balans tussen werk en gezin is er goed en er wordt bij veel zaken nauw met collega’s samengewerkt. De communicatie met cliënten en collega’s maakt het werk voor Marnix zo uitdagend en leerzaam. Na een kort stukje over de expertise van kantoor werden aan ons enkele vragen gesteld. Vervolgens kregen de andere advocaten nog kort de beurt om zich voor te stellen.

Zo vertelde Maarten van Lohuizen over zijn praktijk; Bestuursrecht, in Heerenveen. Dommerholt staat bekend om het laagdrempelig sparren met elkaar, tussen de advocaten.

De groep werd vervolgens verdeeld in vier kleinere groepen. Deze groepen kregen ieder een ruimte en een casus toegewezen. Twee groepen kregen een casus over een ontruiming van een studentenkamer waar een wietplantage was aangetroffen. De andere groepen kregen een casus over een faillissement. Samen hebben we gewerkt aan een vlammend pleidooi. Na ongeveer een uur aan voorbereidingstijd te hebben gehad was het tijd om onze argumenten aan de rechter te presenteren. Procespartijen kregen een toga aan en twee advocaten namen de rol als rechter op zich. Partijen probeerden de rechter zo goed mogelijk te overtuigen. Indien een schikking na goed overleg op de gang niet mogelijk was, kwam de rechter met een vonnis. Voor de meesten van ons een zeer leerzame middag, vooral voor hen met de studentenrechtbank in het verschiet.

We sloten de middag af met een borrel waar verschillende medewerkers van Dommerholt ook aanschoven. Een mooie gelegenheid om te netwerken.

Al met al kunnen wij zeggen dat het een geslaagde dag was waarin wij goed kennis hebben kunnen maken met Dommerholt Advocaten. Wij willen hen dan ook hartelijk bedanken dat zij deze middag voor ons zo geweldig georganiseerd hebben.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan