Kantoorspecial: Houthoff

Lees verder

In deze kantoorspecial vertellen Anouk Koppelaar en Nicole Bilderbeek over hun ervaringen bij Houthoff als student-stagaire en studerend juridisch medewerker.

Student-stagaire

Mijn naam is Anouk Koppelaar en ik werk nu een jaar bij Houthoff. Vorig jaar heb ik in de maanden mei en juni stage gelopen bij Houthoff en direct daarna ben ik begonnen als studerend juridisch medewerker (SJM’er). Ik werk drie dagen per week, de andere dagen schrijf ik mijn scriptie en volg ik het laatste vak voor mijn master Fiscaal recht aan de RUG. Doordat ik al een tijd rondloop bij Houthoff heb ik een erg goed beeld gekregen van het werk en van de sfeer binnen kantoor. Dit bevalt mij zo goed dat ik vanaf september ga starten als advocaat-stagiaire op de afdeling Tax bij Houthoff!

Ik ben in contact gekomen met Houthoff via de Bedrijven- en Instellingendag van de JFV. Door de workshop van Houthoff was ik erg enthousiast geworden over het kantoor. Ik ben daarna naar een aantal evenementen van Houthoff geweest, zoals het Houthoff Café en de Houthoff Kick Off. Na deze evenementen besloot ik te solliciteren voor een stage.

Als student-stagiaire doe je veel verschillend werk. Je doet jurisprudentieonderzoek, bereid e-mails voor en schrijft memo’s. Een memo is een advies voor een cliënt waarin een bepaalde juridische kwestie wordt uitgelegd. Als student-stagiaire schrijf je onderdelen van deze memo’s, of schrijf je een interne memo welke een van de advocaten of partners gebruikt voor het opstellen van zijn advies of pleitnota.

Ook kan je tijdens je stage mee naar zittingen. Het is erg leuk om je afdelingsgenoten in actie te zien in de rechtszaal en zo te ervaren hoe het er echt aan toe gaat. Ik had tijdens mijn stage de kans om mee te gaan naar een zaak waarvoor ik zelf ook een onderdeel had uitgezocht, het was erg leuk om te horen dat de informatie die ik had gevonden ook echt werd gebruikt in de rechtszaal. Met een stage bij Houthoff draai je dus echt mee met de praktijk. Je krijgt hierdoor een goed beeld van het werk en of het kantoor bij je past.

Tips
• Ga naar zo veel mogelijk recruitmentevenementen en bedrijvendagen. Dit is dé manier om er achter te komen welk kantoor bij je past!
• Maak je niet te druk tijdens je stage als je iets niet weet of niet begrijpt, er is altijd iemand bereid om je te helpen. Je loopt immers stage om te leren.
• Zoek een kantoor dat bij jou past en pas jezelf niet aan op het kantoor. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je goed op je plek zit.

 

Kijk voor sollicitatietips eens op: www.hetgrotegesprek.nl
Studerend juridisch medewerker

Ik ben Nicole Bilderbeek en ik ben inmiddels drie maanden bij Houthoff aan het werk als SJM’er. Ik heb de bachelor Recht&ICT gevolgd aan de RUG en bevind mij op dit moment in de afrondende fase van de master Informatierecht aan de UvA.

Ook ik ben in contact gekomen met Houthoff via de Bedrijven- en Instellingendag van de JFV. Houthoff had destijds een hele goede indruk op mij achtergelaten. Toen ik op LinkedIn een vacature voorbij zag komen voor SJM’er op de sectie die mij erg aansprak besloot ik daar dan ook meteen voor te solliciteren. Het is voor een studerend juridisch medewerkerschap bij Houthoff niet verplicht dat je eerst een student-stage hebt gelopen bij Houthoff. Je komt er ook voor in aanmerking als je, net als ik, bij een vergelijkbaar kantoor stage hebt gelopen.

De werkzaamheden van een SJM’er zijn deels vergelijkbaar met de werkzaamheden van een student-stagiaire, maar je hebt nog net wat meer verantwoordelijkheden. Omdat je er vaak voor langere periode bent, wordt je meer bij de procedures betrokken, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van hoe zoiets echt verloopt. Vragen die je als SJM’er regelmatig krijgt, zijn Lex Mundi vragen. Lex Mundi is het internationale netwerk waarvan in ieder land één advocatenkantoor is aangesloten, namens Nederland is dit Houthoff. Kantoren in dit netwerk kunnen elkaar korte vragen stellen over het recht in de andere landen. Dit zijn vaak leuke, korte vragen, die je zelf ook weer even aan het nadenken zetten. Daarnaast bereid je onder andere antwoorden op vragen van cliënten voor en schrijf je memo’s. Als SJM’er krijg je een goed beeld van de advocatuur en dompel je je echt onder in de juridische wereld.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan