Kantoorbezoeken

Lees verder

“De deelnemers van de Legal Experience 2018 gingen langs bij verschillende kantoren. Lees hieronder de kantoorverslagen van de eerste vier kantoorbezoeken!”

Freshfields Bruckhaus Deringer

Door: Girthe Kramer, Gertjan Prinsen en Welmoed Vellinga

Op donderdag 11 januari was het dan zover; het eerste LEX kantoorbezoek. Om 11 uur vertrokken wij met een groep van dertig enthousiaste studenten richting de Zuidas om een bezoek te brengen aan Freshfields Bruckhaus Deringer. Eenmaal aangekomen, stond ons een leerzaam programma te wachten.

Na een korte tijd te hebben doorgebracht in de ontvangsthal werden we vriendelijk verwelkomd door Saskia Hoeneveld die ons naar de eerste verdieping begeleidde. Hier stonden allerlei versnaperingen op ons te wachten. Na een relaxed kopje koffie kon het programma beginnen.

Saloua Ouchan, senior associate bij Freshfields trapte af met een introductie over het kantoor en haar ervaringen in het vak. Onze interesse was meteen gewekt door haar gepassioneerde manier van vertellen. Freshfields is een internationaal georiënteerd kantoor met vestigingen over de hele wereld. Zij richten zich op de advies-, transactie- en procespraktijk ten behoeve van ondernemingen, financiële instellingen en investeerders. De focus ligt op de meer complexe zaken, waarbij vaak verschillende landen betrokken zijn.

De volgende activiteit die op de planning stond was het speeddaten. Hierbij kregen de studenten de gelegenheid om in kleine groepjes kennis te maken met de associates werkzaam bij Freshfields.

Dit was het moment om meer te weten te komen over de werkzaamheden op de verschillende praktijkgroepen. Zodoende hebben wij een beeld kunnen krijgen over het kantoor en de dagelijkse bezigheden van de associates.

Nadat het speeddaten achter de rug was, kregen de studenten een workshop pitchen. Pitchen is een belangrijke vaardigheid voor de rechtenstudent. Associates Mark Egeler en Jorian Hamster leerden ons de fijne kneepjes van het vak. Nadat zij ons een aantal tips en tricks hadden gegeven, waren we klaargestoomd om ons voor te bereiden voor onze eigen pitch. Verdeeld in drie groepen moesten wij een pitch voorbereiden aan de hand van een aangeleverde casus. Hiervoor kregen wij een half uur de tijd. De bedoeling was om Freshfields binnen vijf minuten te verkopen aan een bedrijf. Een aantal van de groep presenteerde de pitch vervolgens aan de zaal. Mark en Jorian gaven hierna feedback. Tot slot kozen zij de beste pitch.

Vervolgens kregen we een korte rondleiding door het kantoor. Hierna werden we begeleid naar de borrelruimte op de begane grond van het gebouw. Hier vond een afsluitende borrel plaats met lekkere hapjes en drankjes.

We kijken terug op een geslaagde dag, waarbij we een goed beeld hebben kunnen krijgen van hoe het er bij Freshfields aan toe gaat.

Simmons & Simmons

Door: Zoë Houben, Savine Warmelink & Leon Benjamins

Uitgelaten lopen we over de Zuidas richting ons tweede kantoorbezoek, Simmons & Simmons. Na net een week te zijn teruggekeerd uit Toronto zijn we allen blij elkaar weer te zien. Beneden in de glazen, lichte en ruime hal worden we ontvangen door de recruiter van het kantoor, Tessa van de Pol. Ze begeleidt ons naar een grote vergaderzaal waar allerlei versnaperingen klaar staan. De middag bij het kantoor is gepland van 15:00 tot 17:30 uur met een borrel achteraf.

Nadat Tessa de stagiairs heeft voorgesteld spreekt Annemarie Elenbaas, counsel en vertrouwenspersoon van het kantoor, kort over haar ervaringen. Opvallend in haar verhaal is dat zij vertelt dat haar deur constant wordt platgelopen, maar niet om haar iets te bekennen over genderdiscriminatie. Ze sluit niet uit dat gevallen van seksuele intimidatie voorkomen, echter heeft ze zelf nog nooit een melding gekregen. Ze vraagt zich hardop af of vrouwen bang zijn voor hun positie en/of ingewikkelde toekomstige verhoudingen, of dat het ligt aan het feit dat de rechter klachten omtrent seksuele intimidatie op de werkvloer – in de meeste gevallen – nog niet serieus genoeg neemt. In Nederland is volgens Tessa genderdiscriminatie nog geen “hot issue,” want het aantal rechtszaken omtrent dit issue ligt veel hoger in bijvoorbeeld Canada of het Verenigd Koninkrijk.

Daarna vertelt Tessa dat er steeds meer wordt gedaan om gelijkheid te promoten binnen de advocatuur. Zo moet ieder kantoor een beleid opstellen met betrekking tot seksuele intimidatie en gelijke behandeling. Simmons & Simmons zelf heeft een jaarlijkse vergadering waarin dit onderwerp aangekaart kan worden. Daarnaast kan in deze vergadering discussie gevoerd worden over hoe er meer vrouwen in de hoge functies binnen het kantoor kunnen komen.

Na een korte inleiding waaruit duidelijk wordt dat het kantoor geen behoefte heeft aan het houden van een standaard verkooppraatje, legt recruiter Tessa ons uit dat we een sollicitatieworkshop gaan doen. Gezien de fase van de studie waar de meesten onder ons zich in bevinden, is het een erg nuttige activiteit. Voor ons ligt een notitieblokje en een pen, waarmee het overgrote deel van de groep gedurende haar verhaal netjes aantekeningen maakt. Ze vertelt ons over de STARR-methode welke staat voor situatie, taak, actie, resultaat, reflectie. Dit is een truc van recruiters om de soms door sollicitanten verfraaide werkelijkheid te ontrafelen, om tot een zo realistisch mogelijk beeld te komen van de geïnterviewde. Tessa zegt dat ‘’de kern van de STARR-methode is, dat gedrag uit het recente verleden de beste voorspeller is voor toekomstig gedrag’’.

Leuk aan het verhaal van Tessa is dat ze allerlei ervaringen deelde en veel voorbeelden heeft genoemd zodat we een goed beeld hebben kregen van de do’s en de don’ts tijdens een sollicitatie. Van je kledingkeuze tot aan grappige anekdotes over uitlatingen tijdens gesprekken, alles werd besproken. Naast deze informatie vertelt ze ons ook een aantal schrikbarende feitjes. Zo wordt er gemiddeld maar vijf tot zeven seconden naar een CV gekeken. Hierna overhandigt ze ons het Simmons & Simmons sollicitatiespel. Het is een set kaarten, waarop de voorkant een eigenschap staat en op de achterkant de vraag staat die je daarbij moet kunnen beantwoorden. Zo val je door de mand, als je zegt dat je creatief bent, maar niet kan beantwoorden wat je laatste creatieve oplossing op een probleem was. We sluiten af met wat biertjes en bitterballen in de borrelruimte van het kantoor. Al met al, hebben we veel geleerd, geoefend en gelachen bij Simmons & Simmons.

Trip Advocaten & Notarissen

Door: Eva-Luna de Vries, Luz van Deemter en Willemijn Vermeij

Op donderdag 1 maart zijn wij als deelnemers van de Legal Experience 2018 (hierna: LEX) op bezoek geweest bij Trip advocaten en notarissen te Groningen. Trip advocaten en notarissen is het grootste kantoor van Noord-Nederland. Het kantoor heeft tachtig juristen, verspreid over de drie kantoren in Assen, Leeuwarden en Groningen. Met de LEX zijn wij naar het kantoor in Groningen geweest. Wij werden verwelkomd door Eef van de Wiel, advocaat arbeidsrecht, en Christy Albers, advocaat-stagiaire. Samen hadden zij een programma opgesteld dat bestond uit verschillende onderdelen. We begonnen met een introductieronde, direct gevolgd door een quiz en een kort college over arbeidszaken waarin er sprake was van discriminatie. Daarna hebben we onze tanden gezet in een casus en tot slot was er natuurlijk tijd voor een borrel.

Allereerst vond er een voorstelronde plaats. Deze voorstelronde verliep anders dan wij gewend waren. Mevrouw Van de Wiel vernam graag van iedereen of hij of zij weleens te maken had gehad met enige vorm van discriminatie. Als gevolg van deze manier van voorstellen was het onderwerp direct aangesneden.

Tijdens de quiz werd onze basiskennis van het recht omtrent discriminatie op grond van geslacht op de proef gesteld. Hoewel wij al een tijdje met dit onderwerp bezig zijn, bleken de vragen toch lastiger dan verwacht. Met enige gêne moeten wij dan ook bekennen dat de winnaar van de quiz ook niet uit de groep kwam, maar een eenmalige invaller was. Hij is naar huis gegaan met een mooie prijs.

In het college werden verschillende arresten behandeld omtrent het onderwerp discriminatie in arbeidszaken. Zo werd er een arrest behandeld van een trammedewerker die op basis van zijn geloof graag een zichtbaar kruis om zijn nek wilde dragen. Zijn werkgever hield er echter strikte kledingvoorschriften op na en ging hier niet mee akkoord. Daarnaast werd er een zaak besproken waarin een medewerker het geloof van het vliegend spaghettimonster aanhing.

De groep werd eerst opgedeeld, voordat we de casus kregen. De ene helft van de groep kreeg een casus waarin een vrouw centraal stond wiens contract, vlak nadat zij haar zwangerschap had aangekondigd bij haar baas, niet meer verlengd werd. De andere casus ging over een vrouw die minder betaald kreeg dan haar mannelijke collega, bij hetzelfde werk. De centrale rechtsvraag bij beide casussen was of er sprake was van discriminatie (op grond van geslacht) en hoe je als advocaat betreffende medewerker zou kunnen helpen. In kleine groepjes ging iedereen, gewapend met wetboeken, op zoek naar de bijbehorende wetsartikelen. Sommigen kwamen redelijk in de buurt met de gevonden wetsartikelen, maar uiteindelijk bleek het toch moeilijker dan gedacht en moest Eef hier en daar wat kennis aanvullen.

Het was naast een leuk kantoorbezoek ook nog eens erg leerzaam; van alle kantoorbezoeken hebben wij van Trip de meeste kennis opgedaan omtrent ons thema ‘discriminatie op basis van geslacht’. Wij willen dan ook namens iedereen mevrouw Van de Wiel en mevrouw Albers bedanken voor een enorm interessante en leerzame middag.

Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn in Den Haag

Door: Florentine Deur, Gerjan van der Kamp & Elna Vroege

Vrijdag 9 maart 2018 was het tijd voor het kantoorbezoek aan Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. Dit bezoek was het vierde bezoek in een reeks van negen. Na een aantal kantoorbezoeken in Amsterdam en Groningen was dit weer eens iets ander. Wij reisden af naar Den Haag Een stukje verder, dan de Zuidas, maar al met al was het de flinke reistijd waard. Op een luttele 50 meter lopen van Den Haag Centraal bevond zich al het kantoor van Pels Rijcken.

We werden vriendelijk ontvangen met een koffie, thee, fris en wat heerlijke Celebrations. Waarna wij ons verplaatsten naar het auditorium; een fijne zaal met nog fijnere stoelen erin, we waanden ons voor even in een bioscoop! Het zou dan ook geen probleem opleveren om hier de komende twee uur in door te brengen. We werden ontvangen door de recruiter, Elisabeth. Het kantoorbezoek begon met een korte presentatie over het kantoor waarin ze vertelde dat Pels Rijcken vooral gespecialiseerd is in civiel recht en bestuursrecht. De (lands)advocaat van de Staat der Nederlanden  is werkzaam bij Pels Rijcken. Dit houdt in dat het kantoor de Staat bijstaat in rechtszaken, als logisch gevolg daarvan, kan Pels Rijcken geen zaken aannemen van partijen die een zaak aanspannen tegen de Staat.

Na een boeiende presentatie over het kantoor stond ons een sollicitatietraining te wachten. Zeer nuttig en relevant, aangezien we immers nog vele (sollicitatie)gesprekken in het vooruitzicht hebben. Allereerst vertelde Elisabeth hoe je je het best kunt oriënteren op de arbeidsmarkt. Het lopen van een student-stage kwam daarbij logischerwijs als belangrijkste oriëntatiemiddel uit de bus.

Vervolgens vertelde ze iets over de ‘perfecte sollicitant’, ook wel ‘het schaap met de vijf poten’ genoemd. De perfecte sollicitant bestaat eigenlijk niet, maar er werden ons wel belangrijke aandachtspunten gegeven. Daarna zette Elisabeth uiteen wat er belangrijk is aan je CV: wat zet je er wel op en wat niet. Dit leidde hier en daar tot pijnlijke confrontaties en rode wangetjes. Wij kunnen voor iedereen spreken als we zeggen dat dit erg nuttig was. Bovendien vertelde ze waar je op moet letten bij het schrijven van een motivatiebrief en gaf ze een handig lijstje met do’s & don’ts. Een training waar iedereen veel van heeft opgestoken.

Vervolgens, na de sollicitatietraining, kwam een advocaat-stagiair het één en ander vertellen over het rechtsgebied waarin hij momenteel werkzaam is en hoe hij bij Pels Rijcken terecht was gekomen. Hierna konden we al onze prangende vragen aan hem en Elisabeth stellen. Erg leuk om een indruk te krijgen van de werkzaamheden van iemand die daadwerkelijke advocaat is bij het kantoor.

Tot slot kregen we nog een rondleiding door het kantoor. Het kantoor van Pels Rijcken is gevestigd in een mooi modern gebouw en de werkplekken zagen er ook erg mooi en strak uit. In de boardroom konden we een blik werpen op een muur met de portretten van alle landsadvocaten die Nederland ooit heeft gekend. Dit was heel leuk om te zien. Een onmisbaar einde van het bezoek was natuurlijk de borrel, waar wij het kantoorbezoek met een biertje en hapje hebben afgesloten. Kortom: een geslaagde dag!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan