Voedsel.
Dat het recht zelfs te vinden is in je nachtelijke broodje kebab blijkt uit deze eerste editie van de In Casu van collegejaar 2017-2018. De kersverse redactie is, hongerig naar kennis, in de juridische kant van de voedselwereld gedoken.
Het is oktober en Groningen stroomt na een stille zomer weer vol met studenten. Ook een nieuwe generatie studenten heeft het ouderlijk huis verlaten en een kamer gevonden in de stad. Hiermee hebben zij ook de kookkunsten van hun ouders ingeruild en zullen zij zichzelf ’s avonds van een maaltijd moeten voorzien. Een broodje kebab halen bij één van de vele shoarmatentjes die Groningen rijk is zal zo nu en dan zeker tot de opties behoren. Hoe ‘lekker’ is zo’n broodjes eigenlijk? Voldoet dit wel altijd aan de hygiënecode voor horeca?
Volgens Studenten.net komt de gemiddelde student bijna 13 (!) kilo aan in het eerste jaar. Dit hoort er natuurlijk een beetje bij, maar wat als je door de jaren heen zoveel aankomt dat je in de categorie obesitas valt en hierdoor arbeidsongeschikt raakt? Betaalt je werkgever je dan door of kan je fluiten naar je loon?
Inmiddels kunnen we ’s ochtends weer genieten van een gekookt eitje, maar ook dat is deze zomer niet altijd even normaal geweest. Door het fipronilschandaal waren de eierschappen leeg en leden boeren grote verliezen. Wie is eigenlijk aansprakelijk voor deze enorme schade?
Dat het studentenleven af en toe zwaar kan zijn kan iedere student beamen. Genoeg vitamines zijn dan ook een must. Maar wat als je ontdekt dat die ‘fruitsmoothie’ die je iedere ochtend drinkt eigenlijk amper fruit bevat omdat het etiket je voor de gek houdt?
Het antwoord op bovenstaande en al je andere vragen over voedsel lees je in deze In Casu-editie. Veel leesplezier!
V.l.n.r: Isabelle Perdon, Leon Benjamins, Annemieke Maatje, Moniek Gonera, Eveline Leijen, Esther Bootsma, Emelie Wesselink, Charlotte Schuring en Joep Verheij
Veel leesplezier!
Moniek Gonera
Hoofdredacteur In Casu