Walter Dijkshoorn

“Concrete oplossingen in rechterlijke uitspraken gieten”
Jurist bij de directie Bestuursrechtspraak
Werkt sinds februari 2012 bij Raad van State in de Algemene kamer
Afgestudeerd aan: Erasmus Universiteit Rotterdam (privaatrecht)

De andere kant van de schutting
Voor ik bij de Raad van State terechtkwam, deed ik als promovendus onderzoek naar de rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak. Toen mijn proefschrift af was, wilde ik graag eens aan de andere kant van de schutting kijken. Daarom solliciteerde ik bij de Raad van State.

Goede werksfeer
Het was mijn idee om eens een kijkje in de keuken te nemen en vervolgens weer terug de wetenschap in te gaan. Inmiddels werk ik alweer heel wat jaren bij de Raad van State en zit ik prima op mijn plek. Hiervoor zijn meerdere redenen. Een belangrijke reden is het prettige werkklimaat. Hoewel iedereen in huis gericht is op het schrijven van rechtvaardige, juridisch juiste en goed leesbare uitspraken en er regelmatig stevig wordt gediscussieerd over de uitspraken en de lijnen die de Afdeling bestuursrechtspraak moet uitzetten, is de onderlinge sfeer heel goed. Anders dan veel mensen denken is de Raad van State geen starre, stoffige organisatie. Ik dacht dat zelf ook voor ik hier kwam werken. Er werken juist vooral bevlogen, enthousiaste juristen.

Meewerken aan de rechtsontwikkeling
Wat verder bijdraagt aan mijn werkplezier, is dat ik meewerk aan de rechtsontwikkeling. Waar ik op de universiteit kon nadenken over oplossingen voor juridische problemen, heb ik nu de kans die oplossingen in rechterlijke uitspraken te gieten. Dat geeft voldoening. Tijdens het schrijven van uitspraken kan ik verder concreet aan de slag met mijn creativiteit en liefde voor taal. Ervoor zorgen dat een uitspraak niet alleen inhoudelijk deugt, maar ook voor partijen prettig leesbaar en aanvaardbaar is. Dat is een leuke uitdaging!

Janneke Buskermolen

Jurist bij de directie Bestuursrechtspraak
Werkt sinds september 2018 bij de Raad van State en werkt in de Omgevingskamer
Afgestudeerd aan: Universiteit Leiden (encyclopedie en filosofie van het recht en staats- en bestuursrecht)

Raad van State

De Raad van State heeft twee belangrijke taken. De Afdeling advisering is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur.

De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. Er werken zo’n 600 mensen, onder wie ruim 70 staatsraden en 250 veelal startende juristen. Als jurist bij de directie Bestuursrechtspraak werk je voor één van de drie juridische kamers:

– Omgevingskamer
– Vreemdelingenkamer
– Algemene kamer

Je ondersteunt de leden van de Afdeling bestuursrechtspraak bij hun taak als hoogste bestuursrechter. Je hebt dagelijks te maken met maatschappelijk relevante thema’s zoals milieu, ruimtelijke ordening, vreemdelingenzaken en onderwijs.

Inhoudelijke uitdaging
Bij de Afdeling bestuursrechtspraak komen jaarlijks gemiddeld 13.000 beroepschriften en verzoeken om voorlopige voorziening binnen. Onze juristen zijn verantwoordelijk voor het vooronderzoek. Het werk vraagt veel juridisch inzicht, analytisch vermogen en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid. Door het volgen van trainingen en cursussen vergroot je je vaardigheid in het logisch en trefzeker formuleren en verbeter je je kennis van het bestuursrecht.

Opleidingstraject voor starters
Werken bij de Raad van State betekent verdieping: zowel vakinhoudelijk als op het gebied van persoonlijke groei. Als pas afgestudeerd jurist volg je bij de directie Bestuursrechtspraak een opleidingstraject om specialist te worden in het bestuursrecht. Je werkt onder begeleiding van een senior jurist en begint meteen met je eigen zaken. Zo heb je direct invloed op het eindresultaat. Na gemiddeld drie jaar behandel je complexe zaken zelfstandig.

Stage
Jaarlijks bieden we rechtenstudenten die in de masterfase zitten de mogelijkheid om tijdens een korte stage een kijkje te nemen in onze bestuursrechtelijke keuken. Tijdens deze stage leer je ons pas echt kennen. Je doet in deze twee weken hetzelfde werk als een jurist bij Bestuursrechtspraak. Zo heb je direct invloed op het resultaat en leer je in korte tijd veel, door te doen. Je werkzaamheden zijn deels afhankelijk van de juridische kamer waarin je meeloopt. Je wordt tijdens de stage intensief begeleid door een jonge jurist met enkele jaren werkervaring. Hij of zij introduceert je in de wereld van het bestuursrecht.

Kennismaken
Bezoek ons tijdens de bedrijvendagen van juridische faculteitsverenigingen of op onze In-Housedag, waar je uitgebreid kennismaakt met de Raad van State.

Meer weten?
Kijk op www.raadvanstate.nl/werkenbij voor meer informatie of mail naar  [email protected].
Twitter: @RaadvanState
Facebook: RaadvanState
Instagram: RaadvanState

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan