Anouk
Anouk is fiscaal rechercheur bij de FIOD in Amsterdam. Hiervoor is zij fiscaal advocaat geweest in de commerciële advocatuur. Zij heeft in Groningen Fiscaal Recht gestudeerd, haar masterscriptie ging over de antimisbruikbepaling binnen de fiscale wetgeving.
Marije
Marije is Teamleider bij de FIOD in Groningen. Hiervoor was zij fiscalist bij PwC in zowel binnen-als buitenland. Zij heeft in Groningen Fiscaal Recht gestudeerd.
Willem
Willem is financieel rechercheur bij de FIOD in Amsterdam. Hij heeft Staats- en Bestuursrecht gestudeerd in Leiden en is daarna werkzaam geweest bij ING waar hij o.a. verantwoordelijk was voor het herstel project n.a.v. het strafrechtelijk onderzoek naar ING.
Megan
Megan is financieel rechercheur bij de FIOD. Ze heeft Criminologie en Rechten gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens haar studie heeft ze stage gelopen bij het RIEC (Regionale Informatie- en Expertise Centra) in Amsterdam, waar zij zich bezig hield met een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit.
Tijdens hun werk houden zij zich onder andere bezig met het onderzoeken van (fiscale) fraude, witwassen en witteboordencriminaliteit. Daarnaast voeren zij verdachten- en getuigenverhoren, overleggen zij met het OM over de onderzoeksstrategieën en helpen zij mee met het organiseren en uitvoeren van invallen bij bedrijven en doorzoekingen van woningen. Op basis van de uiteindelijke onderzoeksrapporten (proces-verbalen) gaat het OM wel of niet over tot vervolging. Daarnaast spelen deze proces-verbalen een belangrijke rol in de argumentatie van de Officier van Justitie in de strafzaak.
De FIOD is de opsporingsdienst voor het aanpakken van financiële en fiscale criminaliteit in Nederland. Dat doen we door geldstromen te volgen, waarvan niet meteen duidelijk is waar die vandaag komen. We richten ons op impactvolle zaken, maar ook op kleine criminaliteit die vaak gebruik maakt van georganiseerde criminele structuren. Bestrijden van deze vormen van criminaliteit is van groot maatschappelijk belang. Het werkt preventief en is een duidelijk signaal naar de samenleving dat dit wordt aangepakt.
De FIOD krijgt steeds meer te maken met toenemende complexiteit van fraudezaken, digitalisering en technologische ontwikkelingen zorgen voor veranderingen in de aanpak en uitvoering van onderzoeken. De georganiseerde criminaliteit wordt steeds meer digitaal en internationaal. Daarom investeren wij in slimme technologie en data-analyse, naast traditioneel recherchewerk. Onze aanpak in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit is gericht op het verstoren van criminele bedrijfsprocessen, het aanpakken van criminele kopstukken en het afpakken van crimineel vermogen. Dat kan alleen door georganiseerd samen te werken met andere partners.