Beste lezer,

Lees verder

Voor je ligt alweer de tweede editie van het In Casu magazine! De redactie is voor deze editie in de wereld van social media, technische vooruitgangen en fake news gedoken. The Social Dilemma, de documentaire die te zien is op Netflix, is een indrukwekkende documentaire. De redactie neemt je mee in de vraagstukken die schuil gaan achter the Social Dilemma.

Om te beginnen bij fake news, een fenomeen waar veel om te doen is. Als Facebook dit soort nieuws verspreidt, kan je Facebook dan voor de rechters slepen? Melissa van der Herberg betwijfelt dat in het artikel ‘Facebook pakt nepnieuws aan. Werkt dat?’.

Het Engelstalige artikel van Marijn Geurts richt zich op de toenemende invloed van social media op je gedrag. En ook, meer specifiek op je stemgedrag!

We hebben weer een podcast opgenomen, ditmaal met niemand minder dan Hoogleraar IT-recht G.J. (Gerard) Ritsema van Eck. In een gesprek met Britt Imholz en Soner Korucu vertelt hij over de techgiganten in de wereld en hoe zij omgaan met algoritmen.

Hierop voortbordurend stelt Annemiek van ’t Hof de vraag ‘Zetten algoritmes ons op het verkeerde been?’. Het interview met expert Peter van der Waerdt is toegespitst op de machtspositie van techgiganten. Hun machtspositie is de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Social media bieden absoluut geen service zonder gevaren. In het stuk ‘Jongeren onder levensgevaarlijke druk door social media’ vertelt Florien van Opstal over de mogelijke fatale gevolgen.

Juliette Huijsmans waarschuwt in een alarmerend artikel voor het goeddeels ontbreken van de internationale aansprakelijkheid ten aanzien van hackers. Met de groeiende technologie zijn hackers actiever dan ooit. Maar probeer ze maar eens juridisch aan te pakken!

Om het magazine af te sluiten, belanden we weer in de wereld van fake news. Twitter wordt ook vaak gezien als de veroorzaker van nepnieuws. Hierover vertelt Jelmer Hoekstra je alles in ‘De rol van Twitter in de strijd tegen nepnieuws’.

Ik denk dat de redactie weer een zeer actueel en interessant nummer neer heeft gezet, met een grote diversiteit aan invalshoeken.

2020 is vrijwel ten einde. Het was een hectisch en gek jaar. Namens de gehele redactie wens ik je alvast fijne feestdagen toe en een gezond en voorspoedig 2021!

Veel leesplezier!

Rianne Bennink

Hoofdredacteur In Casu

In Casu redactie 2020-2021

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan