Back

Harde kreten vanaf de tribune, stilte op het veld

Voetballers staan de eerste minuut van de wedstrijd stil op het veld. Op het scorebord staat de tekst: ‘Racisme? Dan voetballen we niet.’ Ook Wijnaldum en De Jong maken zich sterk tegen racisme; ze laten zich samen fotograferen aan de zijlijn. De aanleiding is de racistische bejegening van Ahmad Mendes Moreira door supporters van de tegenstander, waarbij oerwoudgeluiden werden gemaakt en zwartepietliedjes werden gezongen.
Te weinig strafbaarstelling
Het Openbaar Ministerie heeft naar aanleiding van de racistische leuzen een onderzoek gestart naar het voorval en wie er verantwoordelijk voor zijn.[1] Het gaat hierbij echter niet om een strafrechtelijk onderzoek. Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, geeft aan dat onderzoeken naar racisme in het voetbal zelden leiden tot een daadwerkelijke strafbaarstelling.[2] Ze is van mening dat aan de daadkracht van het Openbaar Ministerie om een onderzoek in te stellen niet te veel waarde moet worden gehecht.
Leg het niet bij de spelers neer
Het uitbannen van racisme is iets van de bestuurders. “Van het veld af stappen vind ik geen goed idee, want dan leg je het weer neer bij de sporters”, zegt Marjan Olfers. De bestuurders moeten een statement maken die krachtig genoeg is. Dat dit te weinig gebeurt, blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut en Erasmus Universiteit Rotterdam. De discriminerende opmerkingen worden niet alleen op de tribune gemaakt. Voetballers met een multiculturele achtergrond worden ook gediscrimineerd door medespelers, trainers en clubmanagement.[3]

 

Het moet dus hogerop worden gezocht. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (hierna: KNVB) heeft echter een beperkte bevoegdheid om straffen uit te delen. Het is een privaatrechtelijke organisatie die een stadionverbod van vijf jaar of een boete van 450 euro kan opleggen. Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, geeft aan dat het mogelijk is om een club die nalatig is geweest aan te pakken via het tuchtrecht. “Het liefst zouden wij in de toekomst, net als de politie en het OM, gebruik willen maken van het strafrecht. Dat heeft natuurlijk veel meer impact. Het is nu moeilijk om zonder bewijslast mensen te veroordelen”, aldus Bluyssen.[4]

 

 

KNVB en Rutte
Minister Grapperhaus van Justitie ging afgelopen donderdag met premier Rutte, minister Bruins van Sport en Mendes Moreira in gesprek met de KNVB.[5] Er moet harder worden opgetreden tegen racisme. Speciale camera’s en microfoons moeten het racisme in voetbalstadions sterk gaan verminderen. Op de camerabeelden zullen de daders worden geregistreerd, waarna deze beelden gebruikt kunnen worden als bewijs bij een aanhangig gemaakte strafzaak. De KNVB heeft besloten om de stadionverboden te verhogen naar tien jaar.

 

Doordat bestuurders niet vaak genoeg een krachtig statement tegen racisme maken, de KNVB enkel via de tuchtrechtelijke weg daders kan aanpakken en de onderzoeken van het OM zelden leiden tot een strafbaarstelling, zullen racistische leuzen het veld op blijven worden gebruld. De KNVB krijgt hopelijk een grotere bevoegdheid met betrekking tot de aanpak van racisme in voetbalstadions. Een boete helpt niet om dit probleem, dat het afgelopen jaar steeds groter is geworden, te verhelpen. “Wij zullen blijven vechten, ongeacht geaardheid, afkomst of geslacht. Voetbal is van ons allemaal. Daarom gaan wij proberen de daders aan te pakken”, zegt de woordvoerder van de KNVB. Hopelijk zijn de slimme camera’s en de verhoging van het stadionverbod een aftrap voor het uitbannen van racisme.
“Wij zullen blijven vechten, ongeacht geaardheid, afkomst of geslacht. Voetbal is van ons allemaal. Daarom gaan wij proberen de daders aan te pakken”.
Door: Vincent de Jong

Voetnoten
[1] D. Dwarswaard & S. van Mersbergen, OM onderzoekt racistische incidenten tijdens FC Den Bosch – Excelsior, 18 november 2019, https://www.dvhn.nl/sport/OM-onderzoekt-racistische-incidenten-tijdens-FC-Den-Bosch-Excelsior-25040000.html. 

 

[2] D. Pinedo, ‘Strafrecht wordt te weinig ingezet bij racisme in voetbal’, 18 november 2019, https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/18/strafrecht-wordt-te-weinig-ingezet-bij-racisme-in-voetbal-a3980747.

 

[3] F. Harmsen, A. Elling & J. van Sterkenburg, Racisme, sociale kramp en innerlijke drijfkrachten in het betaald voetbal, Amsterdam 2019.

 

[4] J. Butter, Racistische supporters hard straffen is nog niet zo eenvoudig, 18 november 2019, https://www.trouw.nl/binnenland/racistische-supporters-hard-straffen-is-nog-niet-zo-eenvoudig~b9076be4/.

 

[5] M. Wiegman, Racisme in het voetbalstadion: wie grijpt eindelijk in?, 18 november 2019, https://www.parool.nl/nederland/racisme-in-het-voetbalstadion-wie-grijpt-eindelijk-in~bd6037ba/.

 

   

JFV Groningen

Comments

Thank you for your comment. It will be shown after approval.

    There are no comments yet