Back

Ontspringt Jos B. de dans?

Op 10 augustus 1998 verdween Nicky Verstappen tijdens een jeugdkamp. Een dag na zijn verdwijning werd hij op een kilometer afstand van het kamp dood teruggevonden. De politie verwacht niet dat de jongen een natuurlijke dood is gestorven. Daarnaast vermoedt de politie dat sprake is van seksueel misbruik. Afgelopen zomer, twintig jaar later, is eindelijk […]

Op 10 augustus 1998 verdween Nicky Verstappen tijdens een jeugdkamp. Een dag na zijn verdwijning werd hij op een kilometer afstand van het kamp dood teruggevonden. De politie verwacht niet dat de jongen een natuurlijke dood is gestorven. Daarnaast vermoedt de politie dat sprake is van seksueel misbruik. Afgelopen zomer, twintig jaar later, is eindelijk een verdachte opgepakt en nu hoopt de familie van Nicky antwoorden te krijgen op wat er twintig jaar geleden gebeurd is.

DNA-onderzoek

In februari 2018 begint het, volgens justitie, grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit. Maar liefst 17.500 mannen werden opgeroepen om DNA af te staan en te laten vergelijken met DNA-sporen die gevonden waren op het lichaam van Nicky.[1] De forensische onderzoekers kijken of het DNA-profiel van een van de mannen overeenkomt met het DNA-profiel van de verdachte, of dat het verwant is aan dat van de verdachte. Dit doen ze niet aan de hand van het hele DNA-spoor, maar aan de hand van specifieke punten. De cijfers die bij die punten horen, vormen samen iemands DNA-profiel.[2] Op 22 augustus 2018 komt de politie met een doorbraak. Het DNA op het lichaam van Nicky blijkt afkomstig te zijn van Jos B. De verdachte had meerdere keren geen gehoor gegeven aan de oproep om DNA af te geven, waarna de politie verder onderzoek naar hem deed.[3] Uiteindelijk bleek genoeg bruikbaar DNA te zitten op spullen van Jos B., waarna uiteindelijk dus een match tot stand kwam.

Bewijsproblemen

Helaas is een hoop onduidelijk over wat er 10 op 11 augustus 1998 gebeurd is op de Brunssummerheide. De politie verwacht niet dat Nicky een natuurlijk dood is gestorven, maar een definitieve doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Daarnaast vermoed de politie dat Nicky seksueel misbruikt is, maar dat is nooit officieel vastgesteld door onderzoek. Wanneer een doodsoorzaak niet vaststaat, is het moeilijk om moord of doodslag te bewijzen. Het gevonden DNA-spoor van Jos B. dat gevonden is op het lichaam van Nicky is een belangrijk bewijs, maar nog geen ondersteunend bewijs.[4] Justitie heeft hiermee wel een troef in handen om Jos B. onder druk te kunnen zetten bij zijn verhoren. Om het gehele plaatje rond te krijgen, zal Jos B. zijn medewerking moeten verlenen. Het is afwachten of hij dat doet.

Vervolgingsproblemen?

In het geval dat het lukt om het plaatje rond te krijgen, is vervolgens de hamvraag of de delicten waarvoor Jos B. vervolgd wordt, niet al verjaard zijn. Het is al twintig jaar geleden dat het misdrijf gepleegd is. In het geval dat Jos B. bekent dat hij Nicky vermoord en seksueel misbruikt heeft, is hij dan nog wel te vervolgen voor die feiten? Een blik in het Wetboek van Strafrecht vertelt ons van wel. Een delict waarvoor een gevangenisstraf staat van ten hoogste twaalf jaar of meer, verjaart niet.[5] Voor doodslag staat een gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren, voor moord ten hoogste dertig jaren.[6] Voor het seksueel misbruiken van een kind onder twaalf jaar oud staat een gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren.[7] Hierbij maakt het niet uit of Jos B. wist dat Nicky slechts elf jaar oud was; de leeftijd is een geobjectiveerd bestanddeel in de delictsomschrijving en is derhalve niet relevant voor het schuldverband.

Hopelijk lukt het justitie om alle feiten op tafel te krijgen, zodat de familie van Nicky de rust krijgt waar zij al zolang naar verlangt.

[1] Paul van der Steen ‘Drieduizend mannen extra benaderd voor onderzoek Nicky Verstappen’, NRC 13 juni 2018, NRC.nl.
[2] Het DNA-onderzoek Nicky Verstappen, url: https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/nieuws/2017/10-lg/pol-52036-nl-nl-1117-1.pdf.
[3] Job Tiems, ‘Mega dna-onderzoek in zaak Nicky Verstappen levert doorbraak op’, 22 augustus 2018, 1Limburg.nl.
[4] ‘Wat kan justitie nu Jos B. is aangehouden?’, 27 augustus 2018, rtlnieuws.nl.
[5] Art. 70 lid 2 Sr.
[6] Art. 287 Sr en art. 289 Sr.
[7] Art. 244 Sr.

 

JFV Groningen

Comments

Thank you for your comment. It will be shown after approval.

    There are no comments yet