Back

Hoe word ik…?

  • 6 Dec 2023
  • No comments

Vanaf het eerste moment dat de drempel van het Harmoniegebouw overstapte, slingeren de juridische hoogvliegers je om de oren. Hier een buste van een hooggeleerde in de hal, daar een zaal vernoemd naar een vooraanstaand alumnus. Of het is de hoogleraar die recht voor jouw neus je college verzorgt. Maar hoe kómt diegene daar eigenlijk? Het lijkt een ongewis pad tussen het afstuderen aan de Universiteit en een promotie tot raadsheer bij de Hoge Raad of partner bij een groot kantoor, maar eigenlijk valt dat best mee. In dit artikel neem ik je mee over de verschillende carrièrepaden die de groten der juridisch Nederland bewandeld hebben en leg ik je uit hoe jij in hun voetsporen kunt treden!

Advocaat worden

We beginnen met de aloude droom van menig jurist: advocaat worden. Als een van de oudste beroepen ter wereld heeft de advocatuur altijd haar schwung behouden, al is de weg naar het ambt aanzienlijk veranderd. In de Romeinse tijd was de functie advocaat meer die van redenaar en er ging geen uitgebreide juridische opleiding aan vooraf. Men verdedigde zichzelf in de rechtszaal en een advocaat was slechts een man die zijn eigen standpunt goed kon verwoorden.

Tegenwoordig gaat er veel aan de beëdiging vooraf. Vereist voor inschrijving als advocaat is een afgeronde Bachelor in het recht (art. 2 lid 1 sub a Advocatenwet). In de praktijk wordt in Nederland een Bachelor nagenoeg altijd gevolgd door een juridische Master, waardoor de aanstormend pleitbezorger zich Meester in de Rechten mag noemen.

Na het ontvangen van je bul is het tijd om te gaan solliciteren. Het is natuurlijk belangrijk je goed te oriënteren op de zeer grote verscheidenheid aan advocatenkantoren die hun diensten aanbieden in uiteenlopende rechtsgebieden en aan cliënten van de oude dame met letselschade tot een grote multinational. Neem een kijkje op jfvcarriere.nl en doe de MyCareer-test om te zien welke vijf werkgevers het beste bij jou passen!

Na de beëdiging

Wanneer je aangenomen wordt als advocaat sta je niet meteen op eigen benen. Zoals voorgeschreven in artikel 9b en verder van de Advocatenwet worden de eerste drie jaar in de advocatuur uitgevoerd onder begeleiding van een andere advocaat. Deze laatste is de patroon en de leerling is de advocaat-stagiair. De opleiding bestaat uit een centraal en decentraal deel en is gericht op alle vaardigheden waar een advocaat over dient te beschikken, zoals sociale vaardigheden maar ook juridische kennis en de opleiding wordt afgesloten met een toetsmoment.

Na afloop van de stage kan je dan echt aan de slag! Of nou ja, niet echt, een mens is nooit klaar met leren. Gedurende je carrière als advocaat is het verplicht ‘punten’ te blijven halen. Het is na afronding van de beroepsopleiding belangrijk op de hoogte te blijven van de meest recente juridische ontwikkelingen en dat doe je door cursussen te volgen waar een puntenaantal tegenover staat. Het is verplicht 20 punten te halen per jaar, wat gelijk staat aan zo’n 20-40 uur werk (artikel 4.4 Verordening op de advocatuur). In dit kader zijn er veel juristen die een Grotiusopleiding volgen. Dit zijn postacademische specialisatieopleidingen, waarna een advocaat zich specialist in het desbetreffende vakgebied mag noemen.

Rechter worden

Velen blijven echter niet hun hele leven advocaat. Veel rechtenstudenten dromen in de collegebanken al van een rol in de zittende magistratuur, als rechter! Om rechter te worden is het ten eerste vereist een juridische universitaire opleiding afgerond te hebben met civiel effect. Hierna moet je minimaal twee jaar relevante werkervaring hebben opgedaan dus het bovenstaande verhaal over de advocatuur gaat ook dan nog op. Hierna volg je een opleiding tot rechter als rio (rechter in opleiding) die twee tot vier jaar duurt. Aan de bak dus!

Confrontatie

In het voorgaande stuk heb ik kort samengevat welke zaken je in acht dient te nemen om een carrière als advocaat of rechter een kickstart te geven. Deze praktische feiten zijn echter slechts een begin wanneer je onder de groten van juridisch Nederland geschaard zou willen worden. Daarvoor moet je toch echt de boeken in, netwerken en goed op de hoogte blijven!

Oriënteer je op alle verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan via de JFV. Op jfvcarriere.nl hebben we een overzicht van meer dan 40 werkgevers, advocatuur en niet-advocatuur, die allemaal staan te springen om jou te ontvangen! Maak de MyCareer-test om te zien welke werkgevers het beste bij jou passen en kom naar onze carrière-evenementen om daadwerkelijk je ambities te praktiseren!

Commissaris Carrière
Sjoerd Talitsch

JFV Groningen

Comments

Thank you for your comment. It will be shown after approval.

    There are no comments yet