Back

Greta Thunberg-vloeren; nu te koop!

“Houten vloeren waarbij het milieu zo min mogelijk wordt belast. De onderneming in Overijssel die deze vloeren verkoopt speelt in op de actualiteit en biedt de vloeren aan onder de naam Greta Thunberg. Mogen zij de naam van de jonge klimaatactiviste daar wel voor gebruiken?”
Wie is Greta?
Greta Thunberg is een Zweedse klimaatactiviste.[1] Ze werd wereldwijd bekend na haar vurige en emotionele pleidooi tijdens de klimaattop in New York eind september 2019. Hier riep ze de wereldleiders ter verantwoording voor hun nalatig optreden tegen de klimaatcrisis. Ze deed hier scherpe uitspraken en maakte de wereldtop stevige verwijten. Dit werd niet door iedereen goed ontvangen en de jonge klimaatactiviste kreeg ook veel kritiek over zich heen. Aan de andere kant wordt ze internationaal erkend en ontvangt ze veel steun. Greta werd onder andere in Zweden uitgeroepen tot ‘vrouw van het jaar’, werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en ontving de prijs ‘Ambassadeurs van het Geweten’ van Amnesty International.
Ook in Overijssel wordt ze erkend
Bebo Parket, een groothandel in vloeren, wil ook een graantje meepikken van haar naamsbekendheid. Dit bedrijf adverteert met houten Greta Thunberg-vloeren waarbij het milieu zo min mogelijk belast wordt tijdens de productie.[2] Dit is een strategische zet voor de promotie van de vloeren. De naam Greta Thunberg wordt geassocieerd met klimaat, milieu en groen.[3] ‘Ze heeft een merk van zichzelf gemaakt, misschien zelfs tegen wil en dank’, zegt Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit. ‘Als je haar naam noemt, weet je precies waar mensen aan denken. Je bespaart heel wat woorden.’[4]

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adip

“Ze heeft een merk van zichzelf gemaakt, misschien zelfs tegen wil en dank.”
 Kunnen bedrijven zomaar aan de haal gaan met andermans naam?
Zolang de naam Greta Thunberg niet is ingeschreven bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, wordt er geen inbreuk gemaakt op de rechten van de merkhouder. Degene die een merk het eerst deponeert, heeft in principe de sterkste rechtspositie. Dit kan dus een ander zijn dan de drager van de naam. Een voorbeeld hiervan is ook het Neymar-arrest. Een zakenman had de naam van voetballer Neymar als merk ingeschreven voor commerciële doeleinden. Afgelopen mei won de stervoetballer de rechtszaak over het merkgebruik van zijn naam. De merkinschrijving van de zakenman werd nietig verklaard omdat het te kwader trouw was ingediend.[5] Hij was namelijk op de hoogte van de bekendheid van Neymar. Voor een bekend persoon is het meestal ook makkelijker om commercieel gebruik van zijn naam aan te vechten. Denk hierbij naar analogie ook aan de verzilverbare populariteit bij het portretrecht. Als personen zelf geld kunnen verdienen met het gebruik van hun naam, hebben ze een redelijk belang om zich te verzetten tegen de commerciële exploitatie van hun naam door derden. Rechters vinden het vaak een inbreuk als er geen toestemming is gevraagd om de naam van iemand met een bepaalde populariteit te gebruiken. Als Greta dus wil optreden tegen de vloeren, kan ze het beste haar naam als merk inschrijven. Ook als de klimaatactiviste haar naam niet heeft gedeponeerd, maakt ze een kans zoals het Neymar-arrest laat zien.
Door: Celeste Herwig
Voetnoten

1. Wikipedia, Greta Thunberg, 15 oktober 2019, geraadpleegd op 19 oktober 2019, op  https://nl.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunberg.

2. https://www.beboparket.nl/greta-thunberg-vloeren/.

3. RTL Nieuws, ‘Greta Thunberg-vloeren’: mogen bedrijven zomaar haar naam gebruiken?, 2 oktober 2019, geraadpleegd op 19 oktober 2019, op https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4869526/greta-thunberg-bedrijven-merken-marketing-greta-thunberg-vloeren.

4. RTL Nieuws, ‘Greta Thunberg-vloeren’: mogen bedrijven zomaar haar naam gebruiken?, 2 oktober 2019, geraadpleegd op 19 oktober 2019, op https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4869526/greta-thunberg-bedrijven-merken-marketing-greta-thunberg-vloeren.

5. Artikel 2.2bis lid 2 Benelux-Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom (BVIE).

JFV Groningen

Comments

Thank you for your comment. It will be shown after approval.

    There are no comments yet