Back

El Chapo houdt voet bij stuk

Joaquín Guzmán Loera alias El Chapo, is na een lang proces van 11 weken door een federale jury afgelopen februari veroordeeld voor 10 aanklachten. De 61-jarige Guzmán bleef jarenlang uit handen van de Amerikaanse politie, maar werd in januari 2017 voor de derde keer opgepakt. De rechtszaak kreeg veel aandacht. El Chapo is één van de meest bekende maffiabazen ter wereld. Een maffiabaas van dit kaliber gaat dan ook niet zomaar akkoord met zijn veroordeling. Zonder blikken of blozen eist de Mexicaanse drugsbaas dat zijn rechtszaak in New York wordt overgedaan.
‘Kleintje’ Negeren verbod

 

El chapo (‘Kleintje’) werd in 1958 geboren in een straatarm dorp in Sinaloa. Hij werkte zich op tot de machtigste drugsbaron ter wereld sinds de dood van de Colombiaan Pablo Escobar. De baas van het Sinaloa-kartel is tijdens het lange proces in New York schuldig bevonden aan het leiden van een drugsimperium op industriële schaal, moord, martelingen en witwassen. De gevangenisstraf is nog nader te bepalen. Guzmán wordt als hoofd van het Sinaloa-kartel verantwoordelijk gehouden voor een groot deel van de drugs die in de jaren 90’ naar de VS werden geëxporteerd. El Chapo wist zijn imperium in stand te houden door corruptie, fraude en het uit de weg ruimen van tegenstanders.

 

Negeren verbod

 

El Chapo meent dat juryleden de fout in zijn gegaan door – ondanks het verbod van de rechter – het lezen van nieuwsberichten over de zaak.
Volgens de advocaten van de drugsbaas hebben de juryleden zich dus laten beïnvloeden door de media. Hierdoor heeft Guzmán geen eerlijk proces gekregen, aldus de verdediging. Zodoende wil El Chapo dat zijn rechtszaak over wordt gedaan. Is dit een gegronde reden voor een herbeoordeling van de zaak?

 

Angst voor represailles

 

Problemen met de juryleden waren al aanwezig vanaf het begin van de zaak. Het OM in New York had grote moeite met het samenstellen van een goede jury. In de eerste dagen werden al 27 potentiële juryleden afgewezen. Meerdere juryleden lieten zich excuseren uit angst voor represailles van de gevreesde drugsbaas. De namen van de juryleden werden niet bekendgemaakt en zij hebben tijdens de rechtszaak in beschermde afzondering geleefd.
Eerdere ontsnappingen

 

Dat El Chapo er alles aan zou doen om onder zijn straf uit te komen, was te verwachten. Hij ontsnapte al twee keer eerder uit zwaarbeveiligde gevangenissen en komt mede daardoor in aanmerking voor een extreem zwaar beveiligde gevangenis, waar hij naar alle waarschijnlijkheid de rest van zijn leven zal moeten verblijven.
‘Anonieme geruchten’

 

De openbare aanklager is van mening dat de veroordeelde drugsbaron geen nieuwe rechtszaak moet krijgen. De argumenten dat de jury zich niet gehouden zou hebben aan het verbod, zouden gebaseerd zijn op anonieme geruchten. Er worden volgens de advocaten van de aanklager geen buitengewone omstandigheden gepresenteerd die een nieuwe rechtszaak rechtvaardigen. ‘’Deze beschuldigingen voldoen niet aan de strikte norm voor een hoorzitting na het vonnis over deze motie, laat staat een basis voor een nieuwe rechtszaak’’. De verdediging van El Chapo is van mening dat het OM wanhopig een hoorzitting met getuigenissen van de juryleden probeert te vermijden.

 

Geen goed uitzicht

 

Alhoewel een definitieve gevangenisstraf nog nader wordt bepaald, is de kans groot dat Guzmán levenslang boven het hoofd hangt. Ondanks een enigszins wanhopige poging van El Chapo’s verdediging, lijkt er geen uitzicht te zijn voor een nieuwe rechtszaak. Er is geen sprake van buitengewone omstandigheden die een nieuwe rechtszaak rechtvaardigen. De argumenten zijn gebaseerd op dubbelzinnige, anonieme beschuldigingen. Er wordt niet voldaan aan de strikte norm voor een hoorzitting na de rechtszitting. El Chapo’s poging is mislukt, maar zoals we ‘Kleintje’ kennen, gooit hij niet zomaar de handdoek in de ring…

Door: Girthe Kramer

[1] De Volkskrant 12 februari 2019, ‘Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’ wacht vrijwel zeker levenslang na oordeel Amerikaanse federale jury’.

[2] NU.nl 26 maart 2019, ‘Verdediging drugsbaron ‘El Chapo’ wil dat proces opnieuw wordt gedaan’.

[3] Sonia Moghe, CNN 30 april 2019, ‘Prosecutors say El Chapo shouldn’t get a new trial or hearing to question juror conduct’.

JFV Groningen

Comments

Thank you for your comment. It will be shown after approval.

    There are no comments yet