Back

De Mallorca-zaak: het geheim van Mallorca

  • 24 Apr 2024
  • No comments

In de zomer van 2021 was Carlo Heuvelman met een stel vrienden onbezorgd op vakantie. In de nacht van 13 op 14 juli 2021 werd Heuvelman mishandeld door een groep jonge mannen op Mallorca. Door de mishandeling loopt hij schedelbreuken op, raakt hij in een coma en overlijdt hij enkele dagen later. (1) De Mallorca-zaak krijgt destijds veel media-aandacht. Er begint een digitale heksenjacht, waarbij de namen van de verdachten bekend worden. In eerste instantie worden drie mannen in verband gebracht met de dood van Heuvelman. Daarbij is Sanil B. hoofdverdachte, samen met Mees T. en Hein B. De laatste twee jongens worden eerder al, in november 2022, door de rechtbank vrijgesproken van doodslag wegens gebrek aan bewijs. Het hof is nu in hoger beroep tot dezelfde conclusie gekomen bij Sanil B. Deze uitspraak heeft gezorgd voor veel onrust op sociale media. (2) In dit artikel bespreek ik het procesverloop.

In november 2022 wordt Sanil B. door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar. De rechtbank oordeelt dat Heuvelman is overleden vanwege een trap tegen zijn hoofd, waar Sanil B. aan mee zou hebben gedaan. Het doorslaggevende bewijs was het achtergebleven DNA van Heuvelman op de schoen van Sanil B. Er was volgens de rechtbank ten minste één andere dader betrokken bij de doodslag op Heuvelman, maar wie dit was kon niet overtuigend worden vastgesteld. Mees T. en Hein B. zijn daarom vrijgesproken van doodslag op Heuvelman. (3) Zeven verdachten en het OM zijn in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank van 18 november 2022. (4)

Het proces begon met negen verdachten en in hoger beroep zijn dat er nog zeven. Aangezien er verder over het algemeen redelijk vaststaat wat er die nacht op Mallorca is gebeurd, focust het OM heel erg op de overgebleven vraag: namelijk wie schuldig is aan de dood van Carlo. In de media en ter zitting is gesproken over ‘het geheim van Mallorca’. Daarmee wordt verondersteld dat zowel betrokkenen als verdachten en veroordeelden meer weten over de dood van Heuvelman dan zij vertellen. Of dit echt het geval is, kan niet voor de verdachten die terechtstaan worden vastgesteld in hoger beroep. (5)

Het hoger beroep bestond uit negen zittingsdagen. Op donderdag 14 maart 2024 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, in hoger beroep alle zeven verdachten in de Mallorca-zaak veroordeeld voor openlijk geweld. (6) Hiermee maakt het hof de veroordeling van Sanil B. voor medeplegen van doodslag op Heuvelman ongedaan. Dit brengt met zich mee dat er voor de dood van Heuvelman niemand veroordeeld wordt. Er is te weinig wettig en overtuigend bewijs. Sanil B. wordt wel veroordeeld voor poging tot doodslag op twee andere personen en voor openlijk geweld. Hij krijgt in totaal 32 maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. (7) Het is volgens het hof ‘niet voldoende duidelijk geworden wat er precies is gebeurd met Heuvelman, ondanks het uitvoerige onderzoek door de Spaanse en Nederlandse autoriteiten’. Het DNA van Heuvelman op de schoen van Sanil B. was volgens het OM één van de sterkste bewijzen dat Sanil B. Heuvelman heeft geschopt. Het probleem is dat volgens het hof het DNA-spoor niet zonder meer als daderspoor kan worden aangeduid. Het gaat om zo’n minimaal spoor dat de aard van het DNA niet is vastgesteld. Het kan gaan om bloed, speeksel of huidepitheel.

Het hof zegt tevens over de uitspraak dat ‘het zich realiseert dat het voor de nabestaanden zeer teleurstellend zal zijn dat het hof niet heeft kunnen vaststellen wie strafrechtelijk verantwoordelijk is voor de dood van Carlo’. (8)

Op sociale media klinkt ook veel teleurstelling over de uitspraak in deze zaak. Een trial by media kan gevolgen hebben voor de strafmaat. Het hof heeft in deze zaak ook rekening gehouden met de manier waarop er online met deze zaak is omgegaan. Er zijn onder andere verschillende portretten en naamgegevens van de verdachten gedeeld. Daarnaast zijn door de publieke opinie sommige verdachten neergezet als daders van het overlijden van Carlo, terwijl voor dit feit nu geen veroordeling volgt. Het is niet meer mogelijk om deze informatie van het internet te verwijderen. Vanwege de buitengewone omvang en intensiteit van deze uitspraken online, die veel verder gaan dan waar een verdachte van een strafbaar feit over het algemeen rekening mee moet houden, heeft het hof een beperkte matiging toegepast op de straffen. (9)

De ouders en partner van Heuvelman waren niet aanwezig, maar volgden de uitspraak ergens anders. Voor hen is de uitspraak hard binnengekomen. Volgens de advocaat van de nabestaanden is het onbegrijpelijk voor de familie en zou zwijgen worden beloond. (10) Dat maakt deze zaak zo lastig. Er is een muur van stilzwijgen en ‘ik weet het niet’ opgetrokken door de verdachten. Er is geen enkel antwoord gekomen op de vraag wat er met Heuvelman is gebeurd, ondanks dat er jarenlang onderzoek is gedaan en er meer dan 60 getuigen zijn gehoord. (11) Het OM heeft vanaf de dag van de uitspraak nog twee weken de mogelijkheid om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Dit is de laatste juridische optie om tot een ander vonnis te komen. Het OM en de advocaat van de familie weten nog niet of ze verder willen procederen. (12)

Redacteur

Nikki de Groot

1. https://nos.nl/artikel/2512723-hof-maakt-veroordeling-sanil-b-voor-dood-carlo-heuvelman-ongedaan-lagere-straffen

2. https://www.hetrechtenstudentje.nl/nieuws/veroordelingen-in-mallorca-zaak-maar-doodslag-niet-bewezen/

3. https://nos.nl/artikel/2452877-7-jaar-cel-voor-fatale-mishandeling-op-mallorca-anderen-zwaarder-gestraft-dan-geeist

4. https://www.rechtspraak.nl/Bekende-rechtszaken/Mallorcazaak

5. https://open.spotify.com/episode/4Vq8T26aYxdlYV6f4VOQBS?si=Z5iXCN-MSdi1dfm3e7tNGQ

6. https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Arnhem-Leeuwarden/Nieuws/Paginas/Mallorca-zaak-cel-en-taakstraffen-voor-openlijk-geweld-vrijspraak-voor-doodslag.aspx

7. https://nos.nl/artikel/2512723-hof-maakt-veroordeling-sanil-b-voor-dood-carlo-heuvelman-ongedaan-lagere-straffen

8. https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Arnhem-Leeuwarden/Nieuws/Paginas/Mallorca-zaak-cel-en-taakstraffen-voor-openlijk-geweld-vrijspraak-voor-doodslag.aspx

9. https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Arnhem-Leeuwarden/Nieuws/Paginas/Mallorca-zaak-cel-en-taakstraffen-voor-openlijk-geweld-vrijspraak-voor-doodslag.aspx

10. https://nos.nl/artikel/2512772-familie-gedode-carlo-heuvelman-woedend-maar-opluchting-bij-vrijgesproken-b

11. https://open.spotify.com/episode/4Vq8T26aYxdlYV6f4VOQBS?si=Z5iXCN-MSdi1dfm3e7tNGQ

12. https://nos.nl/artikel/2512772-familie-gedode-carlo-heuvelman-woedend-maar-opluchting-bij-vrijgesproken-b

JFV Groningen

Comments

Thank you for your comment. It will be shown after approval.

    There are no comments yet