Back

De hoeder van de nacht: nachtburgemeester Merlijn Poolman

  • 18 Jan 2024
  • No comments

Het Groninger uitgaansleven is voor ons als (rechten)student geenszins onbekend terrein. Vele avonden, nachten en – helaas – soms ochtenden zijn er rondgelopen (of gezworven) over de Poele- en Peperstraat. Het is niet voor niets dat Groningen in verkiezingen als uitgaansstad veelal als koploper eindigt. (1) (2) (3) (4) Welke actoren verantwoordelijk zijn voor een dergelijk tropisch uitgaansklimaat, is voor velen onderbelicht.

Om te zorgen dat het in het uitgaansgebied gezellig blijft, moet er juridisch veel geregeld worden. Zeker in een stad als Groningen waar het uitgaansleven een prominente plek in de stad inneemt. Wie zorgt ervoor dat dingen zoals geluidsoverlast binnen en buiten de kroegen beperkt is en blijft, het gebruik van drank en drugs onder de studenten in de gaten wordt gehouden en de veiligheid van het personeel achter de bar gewaarborgd blijft? Een belangrijke spin in dit web is de nachtburgemeester. Door Van Dale wordt deze rol omschreven als “iemand die in een stad al­om wordt be­schouwd als de lei­den­de fi­guur in het nacht­le­ven”.

Wie is eigenlijk het Gronings equivalent van Jules Deelder, ooit de (officieuze) nachtburgemeester van Rotterdam? En mag zodoende als Groninger uitgaansambassadeur de nachtburgemeesters van (wereld)steden als New York, Bogota, Sydney en zelfs Oldenzaal vertellen wat the Groninger way is? (5) Sinds de herfst van 2018 is er maar één goed antwoord op bovenstaande twee vragen: Merlijn Poolman. Al ruim vijf jaar mag hij zich dé nachtburgemeester van Groningen noemen en zodoende de kartrekker zijn van de Groninger Nachtraad. (6) Merlijn licht hieronder een tipje van de sluier op over zijn werkzaamheden als nachtelijk politiek ambtsdrager.

Wat houdt de functie van de (Groningse) nachtburgemeester in, en hoe ziet een week er (globaal) uit? 

Als nachtburgemeester vorm je een schakel tussen 3 uiteenlopende groepen en deze tracht je samen te brengen om zodoende problemen die in de nacht spelen op te lossen of idealiter zelfs te voorkomen. Groep 1 zijn de beleidsbepalers en beleidsmedewerkers: denk hierbij aan politici, ambtenaren, instanties zoals de GGD, VNN, de politie en aanverwanten. Zij hebben te maken met de nacht vanuit vaak een probleem insteek (hetgeen niet per se nodig is en tevens anders zou kunnen zijn) en staan voor orde en controle. Groep 2 zijn de professionals, mensen die in de nacht hun geld verdienen: denk hierbij aan horeca-ondernemers, barpersoneel, DJ’s, beveiligers, schoonmakers en ieder andere werkende persoon in de nacht. Zij maken de nacht grotendeels tot wat zij is. Groep 3 is het uitgaanspubliek: deze doelgroep tracht zichzelf te vermaken, ontwikkelen, uiten en zoekt geregeld de grens op. Zonder deze doelgroep is er echter geen nacht en de nacht moet mijn inziens grotendeels ten gunste van deze groep worden ingericht. Het doel is dat er zo plezierig en veilig mogelijk uitgegaan kan worden en als nachtburgemeester draag je daar samen met de Nachtraad aan bij.

Wat zijn enkele (grote) speerpunten die jij, persoonlijk, heeft/had als nachtburgemeester? 

Veiligheid, diversiteit en gezelligheid zijn de 3 belangrijkste speerpunten van mij en de Nachtraad. Veiligheid staat voor het tegengaan en voorkomen van seksuele intimidatie en geweld in de hoofdzaak. Maar ook het feit dat men kan omgaan met drank en andere middelen die voorradig zijn. Diversiteit staat voor een breed aanbod waarin er voor ieder wat wils is, van mainstream tot underground en zowel artiesten als publiek ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Gezelligheid spreekt natuurlijk voor zich, maar is een grote kernwaarde van de nacht omdat dit leidt tot verbinding, afstemming en begrip tussen uiteenlopende mensen en bevolkingsgroepen en dit houdt de harmonie in de samenleving in stand. Al deze bovenstaande punten kunnen altijd beter en constant in ontwikkeling.

Op het moment van schrijven zit je in het buitenland. Wat houden de internationale werkzaamheden van de nachtburgemeester in?

Het adviseren van andere steden omtrent hun nachtelijke beleid en hoe dit te verbeteren. Centraal staat hierin altijd de afstemming tussen de 3 groepen uit vraag 1. Ook het opstellen van doelen om naartoe te werken is hierin een belangrijk punt. Er is een groot internationaal netwerk van New York tot Bogota en Sydney tot Barcelona waarin men beleid afstemt en van elkaar leert. Dit doet men op conferenties en tijdens werkbezoeken of online sessies. Groningen is hierin globaal een gerespecteerde partij.

Met welke juridische aspecten heeft de nachtburgemeester en/of de Nachtraad te maken?

Een breed scala aan veelal gecompliceerde regelgeving voor horeca omtrent geluidsoverlast, het omgaan met drank & drugs, bestemmingsplannen, arbo-regelgeving voor personeel en nog vele andere zaken. Het verschilt enorm per stad en type horecagelegenheid dus het kan voorkomen dat in de ene plek een bepaalde zaak een groot probleem vormt terwijl men op de andere plek niet eens bewust is van het bestaan van dat probleem.

Rest mij enkel Merlijn te danken voor het beantwoorden van bovenstaande vragen en bovenal voor zijn verdiensten voor Groningen als uitgaansstad de afgelopen 5 jaar. Veel succes met wat na het nachtburgemeesterschap op het pad komt.

Merlijn Poolman

 

Merlijn Poolman draagt sinds de herfst van 2018 de nachtelijke burgemeestersketting. Bevorens was hij jaren actief als cultureel ondernemer in Groningen en omstreken, waaronder als uitbater van (voormalig) nachtclub Subsonic. Als oprichter van Stichting Nederlandse Muziek Export (SNME) maakt hij het voor Nederlandse artiesten eenvoudiger hun muziek naar het buitenland te brengen en daar internationale samenwerkingsprojecten aan te gaan. Sinds oktober jl. is hij op zoek naar een geschikte opvolger voor zijn rol als nachtburgemeester.

 

 

redacteur

Bas Timmerman

Voetnoten

1. https://www.studiekeuzelab.nl/kies/welke-studentenstad-past-bij-mij-top-5#5

2. https://studentvoorstudent.nl/blogs/de-leukste-studentensteden-van-nederland/

3. https://www.leerlingweb.nl/in-deze-steden-kan-je-het-beste-uitgaan/

4. https://demooisteplek.nl/de-meest-gezellige-steden-om-uit-te-gaan-in-nederland/

5. https://nachtburgemeesteroldenzaal.nl/

6. https://nachtraad.nl/over-ons/

7. https://www.facebook.com/nachtburgemeesterverkiezing050/

JFV Groningen

Comments

Thank you for your comment. It will be shown after approval.

    There are no comments yet