Het Groninger uitgaansleven is voor ons als (rechten)student geenszins onbekend terrein. Vele avonden, nachten en – helaas – soms ochtenden zijn er rondgelopen (of gezworven) over de Poele- en Peperstraat. Het is niet voor niets dat Groningen in verkiezingen als uitgaansstad veelal als koploper eindigt. (1) (2) (3) (4) Welke actoren verantwoordelijk zijn voor een dergelijk tropisch uitgaansklimaat, is voor velen onderbelicht.
Om te zorgen dat het in het uitgaansgebied gezellig blijft, moet er juridisch veel geregeld worden. Zeker in een stad als Groningen waar het uitgaansleven een prominente plek in de stad inneemt. Wie zorgt ervoor dat dingen zoals geluidsoverlast binnen en buiten de kroegen beperkt is en blijft, het gebruik van drank en drugs onder de studenten in de gaten wordt gehouden en de veiligheid van het personeel achter de bar gewaarborgd blijft? Een belangrijke spin in dit web is de nachtburgemeester. Door Van Dale wordt deze rol omschreven als “iemand die in een stad alom wordt beschouwd als de leidende figuur in het nachtleven”.
Wie is eigenlijk het Gronings equivalent van Jules Deelder, ooit de (officieuze) nachtburgemeester van Rotterdam? En mag zodoende als Groninger uitgaansambassadeur de nachtburgemeesters van (wereld)steden als New York, Bogota, Sydney en zelfs Oldenzaal vertellen wat the Groninger way is? (5) Sinds de herfst van 2018 is er maar één goed antwoord op bovenstaande twee vragen: Merlijn Poolman. Al ruim vijf jaar mag hij zich dé nachtburgemeester van Groningen noemen en zodoende de kartrekker zijn van de Groninger Nachtraad. (6) Merlijn licht hieronder een tipje van de sluier op over zijn werkzaamheden als nachtelijk politiek ambtsdrager.
There are no comments yet