Back

Nederland uitgeknald? Een verbod op vuurwerk lijkt steeds dichterbij

De maand januari zit er alweer op. De goede voornemens lijken we inmiddels vergeten te zijn en ook Dry January was iets te optimistisch. Maar, iets wat wel sinds de jaarwisseling speelt is het vuurwerkverbod. Op 1 januari wordt vaak duidelijk wat de schade is waar Oudejaarsavond voor heeft gezorgd. Dit jaar waren er weer meer incidenten, meer geweld tegen hulpverleners en meer onschuldige gewonden en doden door vuurwerk. Het lijkt dan ook alsof afgelopen jaarwisseling voor veel mensen het keerpunt was. Het verbod op consumentenvuurwerk was al een ‘hot topic’, maar deze dramatische jaarwisseling leek de olie op het vuur: er moet een verbod op consumentenvuurwerk komen.
Dat de meeste Nederlanders het totaalverbod op consumentenvuurwerk steunen, blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau I&O Research. Twee op de drie Nederlanders is voor een algemeen vuurwerkverbod.[1] In de politiek begint de terugkerende discussie omtrent het vuurwerkverbod al net zo’n traditie te worden als het afsteken zelf. Al jaren is het zo dat politieke partijen hun vingers niet willen branden aan dit onderwerp. Tegengeluiden zijn dat de brave burger niet de dupe mag worden. Daarnaast zou een verbod niet leiden tot minder overlast, maar moet er beter gehandhaafd worden. Ook zou een verbod op vuurwerk leiden tot meer illegaal vuurwerk.

Kort na de jaarwisseling bleek al dat verschillende partijen, zoals GroenLinks, PvdA en D66, voor een vuurwerkverbod zijn. De VVD en CDA gaven aan dat zij het vuurwerkverbod niet zagen als oplossing voor de problemen. Zo gaf Dijkhoff aan dat hij een week na de jaarwisseling niet wilde zeggen: ‘verbieden die hap’, maar dat hij duidelijk wilde nadenken over de juiste balans.[2] Inmiddels hebben het CDA en VVD aangegeven dat zij een verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen willen steunen als het kabinet hiermee komt. Het kabinet dient dan echter ook met plannen te komen die iets veranderen aan de handhaving. Het ‘tuig moet worden gestraft’ en oud & nieuw moet weer een feest worden voor iedereen.
Het verbod op consumentenvuurwerk was al een ‘hot topic’, maar deze dramatische jaarwisseling leek de olie op het vuur: er moet een verbod op consumentenvuurwerk komen.
Er is een aantal gemeenten dat het heft in eigen handen neemt en een vuurwerkverbod heeft uitgeroepen. Een uitspraak van de Raad van State maakt het sinds 2016 namelijk mogelijk dat het college van B&W op grond van de APV vuurwerkvrije zones en zelfs een totaalverbod op vuurwerk kan instellen.[3] Naast Apeldoorn, heeft Rotterdam nu ook het voortouw genomen in de vuurwerkdiscussie door een volledig vuurwerkverbod uit te roepen.[4] Onze Groningse burgemeester Koen Schuiling wil geen vuurpijlen en knalvuurwerk meer. Hij geeft aan letterlijk en figuurlijk ‘knallende koppijn’ te krijgen van het vuurwerk.[5]
Door: Berber Speerstra

Voetnoten

[1] Rapport I&O Research, ‘omslag in denken over vuurwerk: dan maar verbieden’, 2020.

[2] Dijkhoff, 7 januari 2020, geraadpleegd op 24 januari 2020, op: https://www.facebook.com/klaasdijkhoff/posts/3722317794446816

[3] RvS 14 december 2016, ECLI:NL:RVS:2016:3342.

[4] Algemeen Dagblad, Rotterdam eerste grote stad met volledig vuurwerkverbod, 7 januari 2020, geraadpleegd op 24 januari 2020, op https://www.ad.nl/binnenland/rotterdam-eerste-grote-stad-met-volledig-vuurwerkverbod~ab92ecda/.

[5] Dagblad van het Noorden, Gemeenteraadsfracties Groningen vragen om vuurwerkverbod,  8 januari 2020, geraadpleegd op 24 januari 2020, op https://www.dvhn.nl/groningen/Gemeenteraadsfracties-Groningen-vragen-om-vuurwerkverbod-25214291.html.

JFV Groningen